Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Notabelenwoning in eclectische stijl in Zuidlaren

Woonhuis

De Millystraat 11
9471AG Zuidlaren (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: 1897


Beschrijving van Notabelenwoning in eclectische stijl

Inleiding Notabelenwoning uit 1897 gebouwd in eclectische trant. De woning is karakteristiek voor de verdichting rond de eeuwwisseling van het oorspronkelijk meer agrarische nederzettingspatroon. De woning staat vrij in een bescheiden tuinaanleg met een gietijzeren tuinhek aan de straatzijde. Maatvoering en detaillering van de kozijnen en het hoofdgestel van de dakkapel wijken af van de overige kozijnen. Het motief van de dakkapel is eveneens gebruikt bij De Millystraat 10, aan de overzijde. Omschrijving Woning opgetrokken in baksteen over één bouwlaag onder een met geglazuurde platte friese pannen gedekt afgeknot schilddak. Het pand heeft een gepleisterde plint met een profiellijst en een rondomlopend hoofdgestel met gootklossen als triglieven in het fries. Alle gevelopeningen zijn segmentboogvormig en hebben een omgetrokken profiellijst met kuif, rustend op consoles met gutae en met een eierlijstmotief.. Centraal in de symmetrische voorgevel een portiek met een hardstenen stoep. In de portiek twee blindnissen en de entree; een dubbele paneeldeur met bovenlicht en moderne sierroosters. Boven de portiek gaat de gevel hoger op in een dakkapel met een balkon op consoles en met smeedijzeren hekwerk. In de dakkapel een drielicht vensterpartij met fastigium motief. Aan weerszijden van de middenpartij twee schuifvensters met een rijkgeprofileerde dagkant. In de dakschilden twee dakkapellen onder platdak met een venster met segmentboog bovenlicht. In de rechterzijgevel drie schuifvensters, de rechter twee dichter bij elkaar. In het dakschild twee veluxvensters. In de linkerzijgevel één schuifvenster en een deur. Waardering Notabelenwoning van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - in de verstedelijke van de oorspronkelijk meer agrarische kern. - in de ontwikkeling van het voorzieningenniveau - vanwege de ligging in een gebied van bijzonder waarde - vanwege de kwaliteit van het ontwerp - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510912
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Notabelenwoning in eclectische stijl in Zuidlaren

Protestants Voorm. Protestants Militair Tehuis

De Millystraat 6
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Christelijk Militair Tehuis gebouwd rond 1890, in neo-renaissancistische stijl. Rond de eeuwwisseling was in het pand café Kooys..

Huize Lariks (1918-1958: gemeentehuis)

De Millystraat 17
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Huize Lariks is gebouwd in 1918 als gemeentehuis van Zuidlaren, in Art Nouveau stijl, in een deel van de kern dat is verdicht met..

Woning karakteristiek voor het verdichtingspatroon van notabelenwoningen

De Millystraat 21
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Woning van 1910, karakteristiek voor het verdichtingspatroon van notabelenwoningen. Omschrijving Woning opgetrokken in baksteen..

Café Boschhuis

De Millystraat 12
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Café Boschhuis is rond gebouwd 1915 met een architectonische afwerking in Art Nouveau stijl. Oorspronkelijke bood het pand onder..

Hervormde kerk, toren

Kerkbrink 3
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Toren van de Ned.Herv.Kerk; omstreeks 1300. Mechanisch torenuurwerk van Van Bergen, 1930. Het is in 1991 - 1992 gerestaureerd en staat opges..

Kaart & Routeplanner

Route naar Notabelenwoning in eclectische stijl in Zuidlaren