Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde pastorie Voorm. hervormde pastorie in Zuidlaren

Kerkelijk Gebouw

Kerkbrink 44
9471AL Zuidlaren (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1890 1890 ca. 1890


Beschrijving van Hervormde pastorie Voorm. hervormde pastorie

Inleiding De voormalige pastorie aan de brink is gebouwd rond 1890. De tegen het beschermde dorpsgezicht aangelegen pastorie is gedeeltelijk verbouwd tot kantoor. De bescherming betreft het exterieur en enkele onderdelen van het interieur. Omschrijving Pastorie opgetrokken in baksteen over twee bouwlagen met opkamer onder een schilddak gedekt met geglazuurde oud hollandse pannen. Op de nokeinden gemetselde schoorstenen met kappen. Het dakschild aan de achterzijde loopt iets lager door. Rondom lopende vernieuwde daklijst. Aan de rechterzijgevel een serre- aanbouw. Centraal in de symmetrische voorgevel, in een pilasterstelling met hoofdgestel, de entree; een paneeldeur met snijwerk in het bovenlicht. Aan weerszijden twee zesruits schuifvensters. Op de verdieping vijf vierruits vensters, de middenste drie schuivend, de buitenste twee draaiend. De kozijnen hebben pen en gat verbindingen met toognagel en zijn behangen met persiènnes. De linkerzijgevel is geheel gepleisterd. Zesruits venster als aan voorzijde, echter met draaiende delen, en een zespas. Aan de rechterzijgevel de serre onder platdak met gootlijst op klossen. In de voorgevel links vier éénruits vensters met borstwering en bovenlicht. Recht twee zesruits schuifvensters. In de zijgevels drie éénruits vensters met borstwering en bovenlicht. Boven de serre een vierruits venster. Aan de achterzijde rechts de opkamer met twee dubbele paneeldeuren en een kelderraam. Het keukendeel heeft een nieuwe deur met een bovenlicht als aan de voorzijde. Het keukenvenster is modern. InterieurDe indeling van het interieur verkeert grotendeels in originele staat, evenals sommige architectonische details, o.a. het trappenhuis, plafonds en schouwen. Waardering Voormalige pastorie van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als karakteristiek onderdeel van de kern, in de nabijheid van de kerk - vanwege de beeldbepalende ligging aan de brink, tegenhet beschermde stadsgezicht aan - vanwege de kwaliteit van het ontwerp - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510909
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde pastorie Voorm. hervormde pastorie in Zuidlaren

Klein Laarwoud

Groningerstraat 1
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Huize "Klein Laarwoud". Gepleisterd gebouwencomplex uit XIXc. Thans ambtswoning van de burgemeester.

Veerhuis Voorm. veerhuis

Havenstraat 2
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Voormalig veerhuis van 1835, verbouwd tot woning en horecagelegenheid in 1987. Beeldbepalend gelegen aan het Zuidlaarderkanaal. ..

Hervormde kerk, toren

Kerkbrink 3
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Toren van de Ned.Herv.Kerk; omstreeks 1300. Mechanisch torenuurwerk van Van Bergen, 1930. Het is in 1991 - 1992 gerestaureerd en staat opges..

Hervormde kerk

Kerkbrink 3
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Ned.Herv.Kerk of iets ouder. Schip uit plm 1300. Hoog 15e eeuws koor, in 1648-'50 ingrijpend hersteld. Inventaris: preekstoel 1625, doophek ..

Café Boschhuis

De Millystraat 12
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Café Boschhuis is rond gebouwd 1915 met een architectonische afwerking in Art Nouveau stijl. Oorspronkelijke bood het pand onder..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde pastorie Voorm. hervormde pastorie in Zuidlaren