Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Krimpenboerderij met aangebouwde schuur in Zuidlaren

Boerderij

Groningerstraat 17
9471AP Zuidlaren (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1885 1885 ca. 1885


Beschrijving van Krimpenboerderij met aangebouwde schuur

Inleiding Boerderij gebouwd rond 1885, fraai gelegen op een ongeschonden erf, deeluitmakend van de oorspronkelijke agrarische structuur. De boerderij heeft een serre met opvallende bovenlichten in Art-Nouveau stijl. Omschrijving Boerderij van het krimpentype met aangebouwde schuur (staart), opgetrokken in baksteen onder afgewolfd zadeldak met gegolfde friese pannen gedekt, het bedrijfsgedeelte bovendien grotendeels met riet. Op de nok twee gemetselde schoorstenen. De aanbouw is eveneens opgetrokken in baksteen onder een afgewolfd zadeldak met OH en friese pannen gedekt. Het woongedeelte heeft een hoofdgestel met de goot als kroonlijst. Centraal In de symmetrische voorgevel een paneeldeur met sierroosters en tweeruits bovenlicht. Aan weerszijdenvan de entree twee zesruits schuifvensters. Onder het wolfeind vier tweeruits mezzaninovensters. In de linkerzijgevel twee schuifvensters als aan de voorzijde. In de gevels van de eerste krimp drie smalle drieruits schuifvensters. In de zijgevel van het bedrijfsgedeelte negen halfronde stalvensters met kwartronde drieruits roedenverdeling. Aan de rechterzijgevel tegen de eerste krimp aan de serre; een houten uitbouw met een bakstenen borstwering onder een platdak. In de voorgevel een melkmeisje; een dubbele glasdeur met aan weerszijden een smal vensters. In de zijgevel tegen de krimp één, in de andere zijgevel twee gekoppelde vensters. Alle kozijnen hebben bovenlichten met glas-in-lood ramen met florale Art- Nouveaumotieven. Links van de serre en in de krimp een schuifvenster als in de voorgevel. In de krimp verder een opgeklampte deur met bovenlicht. In de zijgevel van het bedrijfsgedeelte acht halfronde stalvensters met kwartronde drieruits roedenverdeling. Tegen de achterzijde de aangebouwde schuur (staart). In de achtergevel met uilebord en wolfeind links van de aanbouw een inrit. De aangebouwde schuur heeft in de bedrijfsgevel een twee loopdeuren, de rechter met bovenlicht, en twee rosetvensters met halfronde vierruits roedenverdeling. In de zijgevels respectievelijk vier en zes stalramen zoals in de voorbouw. Waardering Boerderij met staart van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundige belang: - als representant van de oorspronkelijke agrarische structuur - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de bijzondere detaillering van de serre - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510907
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Krimpenboerderij met aangebouwde schuur in Zuidlaren

Veerhuis Voorm. veerhuis

Havenstraat 2
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Voormalig veerhuis van 1835, verbouwd tot woning en horecagelegenheid in 1987. Beeldbepalend gelegen aan het Zuidlaarderkanaal. ..

Klein Laarwoud

Groningerstraat 1
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Huize "Klein Laarwoud". Gepleisterd gebouwencomplex uit XIXc. Thans ambtswoning van de burgemeester.

Hervormde pastorie Voorm. hervormde pastorie

Kerkbrink 44
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding De voormalige pastorie aan de brink is gebouwd rond 1890. De tegen het beschermde dorpsgezicht aangelegen pastorie is gedeeltelij..

Wachter 1 De Wachter

Havenstraat 36
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Molen. Achtkante met riet gedekte bovenkruier met stelling op stenen voet.

Wachter 2 De Wachter, twee stoommachines

Havenstraat 36
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
In de bedrijfsruimte rechts van de uit 1851 daterende koren- en pelmolen "De Wachter" bevinden zich twee eind-19e-eeuwse stoommachines met v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Krimpenboerderij met aangebouwde schuur in Zuidlaren