Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Berkenhof De Berkenhof in Zuidlaren

Gebouw

Wilhelminalaan 4
9471KN Zuidlaren (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1930 1930 ca. 1930

(1 recensie)

Beschrijving van Berkenhof De Berkenhof

Inleiding Verpleeghuis De Berkenhof is rond 1930 in expressionistische trant gebouwd als villa voor een juwelier. Opvallend is de windvaan, voorstellende een smid aan het werk. De hoofdvorm van het gebouw is afgeleid van een boerderij. Het pand is verbouwd tot verpleeghuis, waartoe deel van het interieur dat achter de hal ligt en de totale achterzijde van het pand ingrijpend zijn gewijzigd. De bescherming betreft dan ook de gevels zichtbaar vanaf de straatzijde en de vertrekken eveneens aan de straatzijde gelegen. De naast gelegen woning, Boslaan 2, werd gebruikt door de chauffeur. Omschrijving Verpleeghuis opgetrokken in baksteen vanaf een samengestelde plattegrond over één bouwlaag onder een samengestelde kap gedekt met riet. L-vormig voorhuis met in de oksel de entree met gekoppelde vensters onder het dakoverstek. In de kopgevel aan de straatzijde drie gekoppelde rechtgesloten vensters onder rondbogen met siermetselwerk in de boogtrommel, de buitenste vensters, met glas-in-lood, behangen met luiken. Op de verdieping drie keperboogvensters met geaccentueerde omlijsting. In de nok eveneens een keperboogvenster. In de linkerzijgevel onder het dakschild een venster behangen met luik. In het hoofdvolume het halfronde dakraam. In de dakschilden halfronde dakkapellen met dito vensters. In de rechterzijgevel een venster met luik en een erker. Rechts van de erker een deur met gekoppelde vensters, die uit op een bordes. De daklijst doorbrekend twee drielicht vensters. InterieurDe hal en de vertrekken aan de straatzijde zijn in oorspronkelijke staat. Deze hebben (tegel)lambriseringen en glas-in-lood vensters. In het trappenhuis, met glas- in-lood venster is de roos aangebracht, waarvan de windrichting is af te lezen. Waardering Verpleeghuis van architectuurhistorisch belang: - vanwege de typologie - de kwaliteit van het ontwerp (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510906
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen (1)

Berkenhof De Berkenhof
5
Recensie door: ()
In het Bouwarchief van de Gemeente Tynaarlo is een bouwtekening uit 1941 aanwezig van architect Hermanus Johannes van Wissen (1910-2000). De tekening diende als bouwaanvraag voor de bijbouw van een keuken en bijkeuken, maar gaf de complete villa weer. De architectuur van de villa kan worden toegeschreven aan zijn vader Adrianus Leonardus van Wissen (1878-1955), geen onbekende bij monumentenzorg. Saillant detail is, dat de schoonvader van Adrianus Leonardus van Wissen goud- en zilversmid is. De villa werd gebouwd i.o.v. juwelier A. Bouman, wiens vader goudsmid was en op het dak van het huis staat een prachtige windvaan die dit beroep uitbeeldt. Zie foto's: www.panoramio.com/photo/101899416 en 102163122 en 102449228
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Berkenhof De Berkenhof in Zuidlaren

Synagoge Voorm. synagoge

Zuiderstraat 1
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding De voormalige synagoge, thans peuterspeelzaal 't Jokertje, is gebouwd in 1884. De bescherming betreft het exterieur. Omschrijvi..

Keuterij met zijbaander en kubbingen onder wolfsdak tegen rechte topgevel

Telefoonstraat 45
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
19e eeuwse keuterij met zijbaander en kubbingen, onder deels pannen, deels rietgedekt wolfdak met uilebord aan achterzijde tegen rechte topg..

Postkantoor

Marktstraat 1
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Het postkantoor is gebouwd rond 1905 naar ontwerp van rijksbouwmeester C.H. Peters te 's Gravenhage. Het betreft een min of meer ..

Dennenoord, hoofdgebouw

Hoofdlaan E 6 Hoofdlaan E 06 Hoofdlaan E 6
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding De gesloten psychiatrische inrichting op gereformeerde grondslag Dennenoord dateert van 1895. Het hoofdgebouw van Dennenoord, in ..

Dennenoord, watertoren

Hoofdlaan E 42 Hoofdlaan E 42 Hoofdlaan E 42
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding De watertoren van Dennenoord is gebouwd in 1896. Het ontwerp is uitgevoerd in neo-romaanse stijl, waarmee de toren een chateau d'..

Kaart & Routeplanner

Route naar Berkenhof De Berkenhof in Zuidlaren