Krimpenboerderij onder afgewolfd zadeldak in Midlaren

Groningerstraat 54
9475PC Midlaren (gemeente Tynaarlo)

Beschrijving van Krimpenboerderij onder afgewolfd zadeldak

Inleiding Boerderij van rond 1865 fraai gelegen op de kruising van de Groningerstraat en de Tolhuisweg, deeluitmakend van de oorspronkelijke agrarische structuur. In het woongedeelte is dubbel glas aangebracht, waarin roeden zijn opgenomen. De roedenverdeling is afgeleid van de oorspronkelijke vensters. Omschrijving Boerderij van het krimpentype opgetrokken in baksteen onder afgewolfd zadeldak met OH pannen gedekt, het bedrijfsgedeelte bovendien grotendeels met riet. Op de nok twee gemetselde schoorstenen. Het woongedeelte heeft een hoofdgestel met de goot als kroonlijst. Alle vensteropeningen hebben een sterk gedrukte tudorboog. Centraal In de symmetrische voorgevel met vlechtwerk, gevat in een pilasterstelling op neuten de entree; een paneeldeur met sierroosters en bovenlicht met levensboom. Aan weerszijdenvan de entree twee schuifvensters. Onder het wolfeind een T-venster geflankeerd door twee tweeruits mezzaninovensters. In de linkerzijgevel twee schuifvensters als aan de voorzijde. In de kopgevel van de krimp een rechtgesloten zesruits schuifvenster. In de zijgevel een drielicht venster met bovenlichten en een inrit. In het stalgedeelte vijf ovale stalramen met scherpe hoeken en een zevenruits verdeling d.m.v. kruisende kwartronde roeden. In de rechterzijgevel één schuifvenster als aan de voorzijde. In de kopgevel van de eerste krimp een smal drieruits schuifvenster, in de gevel twee gekoppelde schuifrvensters. In de kopgevel van de tweede krimp een klein venster. In de zijgevel van het bedrijfsgedeelte stalramen. De bedrijfsgevel is nieuw opgemetseld. Uilebord en wolfeind met riet en OH- pannen zijn ongewijzigd. Waardering Boerderij van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als karakteristiek voor de oorspronkelijke agrarische structuur - vanwege de beeldbepalende ligging aan de kruising - vanwege de bijzondere detaillering - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)