Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Streek-eigen trant gebouwde stolpboerderij in Sijbekarspel

Boerderij

Westerstraat 72
1655LD Sijbekarspel (gemeente Medemblik)
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1800 1800 ca. 1800


Beschrijving van Streek-eigen trant gebouwde stolpboerderij

Inleiding In streek-eigen trant gebouwde STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Noord-Hollandse type, gelegen op verhoging aan de zuidzijde van de Westerstraat met de noklijn haaks op de weg. De in oorsprong rond 1800 gebouwde stolpboerderij had een houten topgevel boven het centrale schuifvenster aan de voorzijde. Boven deze topgevel bevond zich in het dakschild een gemetselde schoorsteen. N.B. De aangebouwde partij aan de achterzijde valt buiten de bescherming Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde en ten dele onderkelderde stolpboerderij onder rietgedekt zadeldak met boven beide zijden een pannenrand in rode en zwarte Hollandse pan en aan de achterzijde een rechthoekige spiegel in rode Hollandse pan. De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een dubbel vierkant met dekbalkgebinten. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De merendeels symmetrisch opgezette voorgevel (N) heeft een gecementeerde plint. De voorgevel heeft drie negenruits schuifvensters - één centraal geplaatst en één op elke hoek - en twee paneeldeuren. De paneeldeuren, die zich direct naast de beide buitenste schuifvensters bevinden, hebben elk een bovenlicht met ruitvormige onderverdeling. Nabij de linker- en rechterhoek bevinden zich op plinthoogte kleine vierkante keldervensters. De voorgevel heeft geen gootlijst, wel korte gladde windveren ten behoeve van de pannenranden boven beide zijgevels. De rechterzijgevel (W) is een lage wand met een reeks kleine rechthoekige houten stalvensters tussen de klossen van de gootlijst. De linkerzijgevel (O) heeft vier kleine meerruits vensters onder de gootlijst. De achtergevel (Z) heeft rechts de darsdeur. Waardering De in streek-eigen trant gebouwde stolpboerderij is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van traditionele landelijke bouwkunst uit de vroege 19de eeuw. De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de situering op een verhoging langs de weg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510902
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Streek-eigen trant gebouwde stolpboerderij in Sijbekarspel

De Postgalei

Westerstraat 55
Sijbekarspel (Gemeente Medemblik)
De Postgalei. Stolphoeve met dwarseind. Voor- en rechter zijgevel op de hoeken besloten door geblokte en onderverdeelde vlakke lisenen. H..

De Beukenhof

Westerstraat 50
Sijbekarspel (Gemeente Medemblik)
De Beukenhof. Stolphoeve met koehuisstaart. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met houten klokvormige middengeveltop. Eenvoudige voordeuromlij..

Hervormde Kerk

Westerstraat 42
Sijbekarspel (Gemeente Medemblik)
Herv.Kerk. Eenbeukig kerkje, waarvan de toren voor 1515 en het koor in 1815 zijn afgebroken. Westgevel XIX B; de oostgevel bevat op de hoeke..

Toren van de Herv.Kerk

Westerstraat 42
Sijbekarspel (Gemeente Medemblik)
TOREN. Een dakruiter boven de westgevel van de kerk. Klokkenstoel met klok van L. Brinckhuyzen, 1682, diam. 103,2 cm. Mechanisch torenuurwe..

Zorg en Hoop: boerderij

Westerstraat 13
Sijbekarspel (Gemeente Medemblik)
Inleiding In streek-eigen trant uitgevoerde STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Noordhollandse type, genaamd "Zorg en Hoop", gebouwd in 1874 ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Streek-eigen trant gebouwde stolpboerderij in Sijbekarspel