Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stolpboerderij in Abbekerk

Boerderij

Dorpsstraat 89
1657AC Abbekerk (gemeente Medemblik)
Noord Holland

Bouwjaar: 1700-1799


Beschrijving van Stolpboerderij

Inleiding In streekt-eigen bouwtrant uitgevoerde STOLPBOERDERIJ van het afgeleide WestFriese type, gelegen aan de oostzijde van de Dorpsstraat op de hoek met de Esdoornlaan. De kern van de stolpboerderij is naar alle waarschijnlijkheid ouder dan 1850, doch het exterieur is uit de 19de eeuw. De achterzijde is gewijzigd, echter zonder de monumentale waarde van het object te schaden. Omschrijving Op een vrijwel rechthoekig grondplan gebouwde en ten dele onderkelderde stolpboerderij, onder rietgedekt schilddak met omgaande pannenrand en rechthoekige spiegel aan de zuidzijde en met de noklijn haaks op de Dorpsstraat. De spiegel heeft een uit het midden geplaatste vierkante schoorsteen in rode baksteen. Spiegel en pannenrand zijn bedekt met rode en zwarte Hollandse pannen. In het westelijk dakschild bevindt zich een kistgat, de overige schilden bevatten geen bijzonderheden. De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een vierkant met dekbalkgebinten. Ten noorden van het vierkant bevindt zich de dars, ten oosten hiervan de koestal en ten zuiden en westen hiervan de woning. De voorzijde (W) heeft muurwerk in rode baksteen met muurankers. Het muurwerk bevat vier onregelmatig geplaatste zesruits schuifvensters. Links bevindt zich de teruggelegen darsdeur. De linkerzijde (N) heeft een wand in rabatdelen boven een plint in rode baksteen. Deze darswand heeft een opgeklampte deur met vierruits bovenlicht en twee vierruits vensters van ongelijk formaat. Links naast de deur bevindt zich muurwerk in rode baksteen met daarin een houten vierruits venster. De rechterzijde (Z) heeft een wand in rabatdelen boven een plint in rode baksteen. De wand heeft drie negenruits schuifvensters, een paneeldeur met vierruits raam en bovenlicht en een klein hooggeplaatst venster naast de paneeldeur. Het interieur van de stolpboerderij verkeert grotendeels in oorspronkelijke staat. Het woongedeelte heeft houten wanden en bedsteden en een houten schouw met een spiegelboogmotief. De darsvloer heeft een traditionele bestrating van gele klinkers. Waardering De in streek-eigen bouwtrant uitgevoerde stolpboerderij is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van traditionele landelijke bouwkunst uit de 19de eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510897
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stolpboerderij in Abbekerk

Voormalig raadhuis (rechthuis van de stede Abbekerk)

Dorpsstraat 48
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Voormalig raadhuis (Regthuys der steede Abbekerk).

Hervormde kerk

Dorpsstraat 42
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Hervormde Kerk. Eenbeukige kerk bestaande uit een schip, waarvan de muren eind XVI of begin XVI uit secundair gebruikt materiaal zijn opgetr..

Toren der Hervormde Kerk

Dorpsstraat 42
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Toren der Herv. Kerk. De toren, die blijkens een gevelsteen uit 1656 dateert, gaat met twee slechts minimale versnijdingen op, vertoont in d..

Consistoriekamer bij de Nederlands Hervormde kerk

Dorpsstraat 40
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Inleiding CONSISTORIEKAMER, in eenvoudige ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De consistoriekamer, die ook onderdak bood aan een zondagssc..

Stolphoeve

Dorpsstraat 69
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Stolphoeve uit omstreeks 1800 onder met riet en pannen gedekt pyramidevormig dak. Rechts op de voorgevel een houten voorschot; links inrijde..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stolpboerderij in Abbekerk