Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Consistoriekamer bij de Nederlands Hervormde kerk in Abbekerk

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 40
1657AC Abbekerk (gemeente Medemblik)
Noord Holland

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Consistoriekamer bij de Nederlands Hervormde kerk

Inleiding CONSISTORIEKAMER, in eenvoudige ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De consistoriekamer, die ook onderdak bood aan een zondagsschool is een 19de-eeuwse uitbreiding bij de Nederlands hervormde kerk van Abbekerk (1656). De consistoriekamer ligt aan de aflopende noordzijde van de verhoging in het landschap waarop ook de hervormde kerk gebouwd is. De consistoriekamer bevindt zich enkele meters noordwestelijk van de kerk. Thans (1994), wordt het object door de Nederlands Hervormde Gemeente Abbekerk-Lambertschaag gebruikt als drukkerij en consistoriekamer. Omschrijving De op rechthoekig grondplan gebouwde consistoriekamer bestaat uit een parterre en een kapverdieping, onder een met zwarte Hollandse pannen bedekt zadeldak met schild aan de straatzijde. In het midden van de haaks op de Dorpsstraat staande nok bevindt zich een gemetselde vierkante schoorsteen. Het oost-west gerichte bouwlichaam van de consistoriekamer is opgebouwd in rode baksteen met een gecementeerde plint. De oostzijde (voorzijde) heeft geblokte hoekpilasters, een hoofdgestel en twee zesruitsschuifvensters. De zuidzijde (kerkzijde) heeft links een houten paneeldeur met bovenlicht en rechts hiervan twee zesruitsschuifvensters. Tevens zijn aan deze zijde muurankers zichtbaar. De westzijde (achterzijde) heeft op de parterre één schuifvenster en op de van schoorsteen en schouderstukken voorziene kapverdieping, waar vier muurankers zichtbaar zijn, een luik. De noordgevel is blind en vormt de grens met het belendende erf. In het interieur van de consistoriekamer bevindt zich nog een originele, grotendeels uit 4 paneeldeuren bestaande, tussenwand. Waardering De midden 19de eeuwse consistoriekamer bij de Nederlands Hervormde kerk van Abbekerk is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde alsook ensemblewaarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een traditioneel-ambachtelijk kerkelijk bijgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510896
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Consistoriekamer bij de Nederlands Hervormde kerk in Abbekerk

Hervormde kerk

Dorpsstraat 42
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Hervormde Kerk. Eenbeukige kerk bestaande uit een schip, waarvan de muren eind XVI of begin XVI uit secundair gebruikt materiaal zijn opgetr..

Toren der Hervormde Kerk

Dorpsstraat 42
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Toren der Herv. Kerk. De toren, die blijkens een gevelsteen uit 1656 dateert, gaat met twee slechts minimale versnijdingen op, vertoont in d..

Voormalig raadhuis (rechthuis van de stede Abbekerk)

Dorpsstraat 48
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Voormalig raadhuis (Regthuys der steede Abbekerk).

Stolpboerderij

Dorpsstraat 89
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Inleiding In streekt-eigen bouwtrant uitgevoerde STOLPBOERDERIJ van het afgeleide WestFriese type, gelegen aan de oostzijde van de Dorpsst..

Stolphoeve

Dorpsstraat 69
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Stolphoeve uit omstreeks 1800 onder met riet en pannen gedekt pyramidevormig dak. Rechts op de voorgevel een houten voorschot; links inrijde..

Kaart & Routeplanner

Route naar Consistoriekamer bij de Nederlands Hervormde kerk in Abbekerk