Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rentenierswoning met bijbehorend hek in Opperdoes

Woonhuis

Westeinde 13
1674PP Opperdoes (gemeente Medemblik)
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van Rentenierswoning met bijbehorend hek

Inleiding RENTENIERSWONING in eclectische bouwstijl. De rentenierswoning, die gebouwd is rond 1870, staat aan de noordzijde van het Westeinde en wordt hiervan door een ijzeren hek gescheiden. Omschrijving Deels onderkelderde rentenierswoning op een vrijwel rechthoekige plattegrond en bestaande uit een parterre en een kapverdieping onder een met zwarte Hollandse pannen bedekt afgeknot schilddak. Op de vier nokpunten staan gemetselde schoorstenen met metalen kappen. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen, natuursteen en pleister. Pleister is toegepast in de geveldecoratie die onder meer bestaat uit vensteromlijstingen en lisenen. De geprofileerde vensteromlijstingen hebben een sierkrulmotief met in het midden een medaillon met mascaron. Alle vensteropeningen hebben schuifvensters met T-profiel. De hoeken van de vensters zijn alle afgeschuind. De symmetrische voorzijde (Z) telt vijf vensterassen en heeft een middenrisaliet en hoekpilasters. De middenrisaliet bevat de hoofdingang die bestaat uit een sierlijk bewerkte dubbele paneeldeur met bovenlicht. Boven de hoofdingang bevindt zich een balkon op gedecoreerde gietijzeren colonnetten, rustend op dwarsmuren te weerszijde van een hardstenen stoep. Onder de balkonplaat een van florale reliƫfs voorziene lijst. De middenrisaliet zet zich voort in een met rijk pleisterwerk gedecoreerde dakkapel onder zadeldak. De dakkapel heeft een dubbele paneeldeur met glaspaneel en bovenlicht met keperboogvormige bovenzijde. De geveldelen aan weerszijden van de middenrisaliet tellen elk twee vensterassen en worden afgesloten door een kroonlijst met ijzeren rozetten. De linkerzijde (W), met pilaster op de beide hoeken, is vrijwel geheel blind, behalve op de linkerhoek, waar zich een venster bevindt. Het muurwerk wordt afgesloten door een kroonlijst met ijzeren rozetten. De rechterzijde (O), met pilasters op de beide hoeken, is ter linkerzijde blind, terwijl zich ter rechterzijde twee vensters bevinden. Het muurwerk wordt afgesloten door een kroonlijst met ijzeren rozetten. De achterzijde (N) heeft net als de beide zijgevels hoekpilasters, de kroonlijst heeft echter geen ijzeren rozetten. Waardering De rentenierswoning met bijbehorend hek is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van voorname 19de eeuwse bouwkunst op het platteland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510889
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rentenierswoning met bijbehorend hek in Opperdoes

Stolpboerderij De Driesprong

Zuiderweg 1A
Twisk (Gemeente Medemblik)
Stolphoeve uit de eerste helft van de 19e eeuw. Dak gedekt met riet en pannen. In de voorgevel vensters met luiken en zesruitsschuiframen.

Uit hout en steen opgetrokken boerderij met pannen zadeldak en voorgevel met vlechtingen

Dorpsweg 201
Twisk (Gemeente Medemblik)
Uit hout en steen opgetrokken boerderij met pannen zadeldak en voorgevel met vlechtingen. 17e of 18e eeuw.

Westfriese stolpboerderij

Zuiderweg 1
Twisk (Gemeente Medemblik)
19e eeuwse westfriese stolpboerderij. In de voorgevel schuiframen met 6-ruitsvensters, terugspringende de tasdeuren. Gedekt met pannen en ri..

Stolpboerderij, in streek-eigen bouwtrant uitgevoerd

Westeinde 4
Opperdoes (Gemeente Medemblik)
Inleiding In streek-eigen trant gebouwde STOLPBOERDERIJ van het WestFriese type aan de noordwestzijde van het Westeinde. De zuidwestgevel ..

Boerderij van het kop-romptype gelegen aan de noordzijde van de dorpsweg

Dorpsweg 177K
Twisk (Gemeente Medemblik)
Inleiding Uit 1902 daterende BOERDERIJ van het Kop-romptype gelegen aan de noordzijde van de Dorpsweg. De boerderij wordt van de Dorpsweg ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rentenierswoning met bijbehorend hek in Opperdoes

Foto's (2)