Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Inrijhek op een brug in Twisk

Overig

Dorpsweg 159 K
1676GK Twisk (gemeente Medemblik)
Noord Holland

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Inrijhek op een brug

Inleiding INRIJHEK gesitueerd op een brug die zich ten westen van het woonhuis Dorpsweg 159 k bevindt, en daterend uit 1910. Omschrijving Het inrijhek bestaat uit een dubbel smeedijzeren draaihek, twee gietijzeren pijlers en twee smeedijzeren vleugels. De twee gietijzeren pijlers zijn opgebouwd uit een basement dat uitloopt in een uitstekende richel waarop een als zuil met kapiteel vormgegeven deel aansluit. Het kapiteel wordt bekroond met een granaatappel. De spiegelbeeldige vleugels, aan weerszijden van de hekpijlers, hebben de vorm van een in één punt beginnende concentrische krul. Het hek, dat zich tussen de hekpijlers bevindt, bestaat uit twee volledig spiegelbeeldige delen, die bekroond worden met pijlpuntvormige uiteinden. Waardering Het inrijhek is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het uit 1910 daterende woonhuis-boerderijcomplex Dorpsweg 159 k te Twisk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510884
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Inrijhek op een brug in Twisk

Stolpschuur

Dorpsweg 159K
Twisk (Gemeente Medemblik)
Inleiding STOLPSCHUUR ten zuiden van het woonhuisDorpsweg 159 k te Twisk. De stolpschuur is thans ingericht als toonzaal. Op de verdieping..

Woonhuis met invloeden van Art Nouveau

Dorpsweg 159K
Twisk (Gemeente Medemblik)
Inleiding WOONHUIS dat rond 1910 is gebouwd en dat door de asymmetrische opbouw en detaillering invloed heeft van Art Nouveau. Aan de acht..

Stolphoeve

Dorpsweg 154
Twisk (Gemeente Medemblik)
Stolphoeve. Twee voordeuren, elk met een eenvoudig bovenlicht. Schuiframen met roedenverdeling. Rechts een houten wand en boven de toegang t..

Stolpboerderij met drie ronde sierschoorstenen

Dorpsweg 162
Twisk (Gemeente Medemblik)
Stolpboerderij met drie ronde sierschoorstenen; in de voorste een jaartalsteen 1886. Aan de voorzijde een lijstgevel, aan weerszijden afgesl..

Doopsgezinde kerk (vermaning)

Dorpsweg 149K
Twisk (Gemeente Medemblik)
Inleiding Doopsgezinde KERK (vermaning), gebouwd in 1867 in eclectische trant. De naam van de architect is niet bekend. Het klokkentorentj..

Kaart & Routeplanner

Route naar Inrijhek op een brug in Twisk