Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stolpschuur in Twisk

Boerderij

Dorpsweg 159 K
1676GK Twisk (gemeente Medemblik)
Noord Holland

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Stolpschuur

Inleiding STOLPSCHUUR ten zuiden van het woonhuisDorpsweg 159 k te Twisk. De stolpschuur is thans ingericht als toonzaal. Op de verdieping is een rondomgaande galerij gemaakt. Achter deze galerij zijn vertrekken gecreƫerd (1994). Omschrijving De stolpschuur is opgetrokken op een rechthoekig grondplan met een staartstuk aan de achterzijde (ZO). De stolpschuur heeft een schilddak die boven het staartstuk overgaat in een zadeldak. De beide daken zijn bedekt met een zwarte Muldenpan. De inwendige houten draagconstructie (dubbel vierkant) heeft zes pijlers met dekbalkgebinten en overstek aan de westzijde. Het muurwerk van de stolpschuur is opgebouwd in rode baksteen en heeft aan de binnenzijde houten muurstijlen. De schuur heeft een houten goot op gootklampen. Op diverse plaatsen zijn schieters van de muurankers zichtbaar. De voorzijde (N) van de stolpschuur heeft links van het woonhuis een houten deur. De rechterzijde (W) heeft zeven kleine vierkante vierruits vensters. Tussen het eerste en het tweede venster vanaf links, bevindt zich een deuropening met paneeldeur. De zuidoostzijde van de stolpschuur (achterzijde) is, zoals in de inleiding is aangegeven, gewijzigd. De noordoostzijde van de stolpschuur heeft zeven vensters die geplaatst zijn onder een ontlastingsboog en die op gelijkmatige wijze over het muurvlak zijn verdeeld. De vensters hebben houten ramen die voorzien zijn van een vierruitsroedenverdeling. De vensters zijn voorzien van gecementeerde onderdorpels. Waardering De stolpschuur is van algemeen belang als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het uit 1910 daterende woonhuis-boerderijcomplex Dorpsweg 159 k te Twisk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510883
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stolpschuur in Twisk

Woonhuis met invloeden van Art Nouveau

Dorpsweg 159K
Twisk (Gemeente Medemblik)
Inleiding WOONHUIS dat rond 1910 is gebouwd en dat door de asymmetrische opbouw en detaillering invloed heeft van Art Nouveau. Aan de acht..

Inrijhek op een brug

Dorpsweg 159K
Twisk (Gemeente Medemblik)
Inleiding INRIJHEK gesitueerd op een brug die zich ten westen van het woonhuis Dorpsweg 159 k bevindt, en daterend uit 1910. Omschrijving..

Stolphoeve

Dorpsweg 154
Twisk (Gemeente Medemblik)
Stolphoeve. Twee voordeuren, elk met een eenvoudig bovenlicht. Schuiframen met roedenverdeling. Rechts een houten wand en boven de toegang t..

Stolpboerderij met drie ronde sierschoorstenen

Dorpsweg 162
Twisk (Gemeente Medemblik)
Stolpboerderij met drie ronde sierschoorstenen; in de voorste een jaartalsteen 1886. Aan de voorzijde een lijstgevel, aan weerszijden afgesl..

Doopsgezinde kerk (vermaning)

Dorpsweg 149K
Twisk (Gemeente Medemblik)
Inleiding Doopsgezinde KERK (vermaning), gebouwd in 1867 in eclectische trant. De naam van de architect is niet bekend. Het klokkentorentj..

Kaart & Routeplanner