Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met invloeden van Art Nouveau in Twisk

Woonhuis

Dorpsweg 159 K
1676GK Twisk (gemeente Medemblik)
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1910


Beschrijving van Woonhuis met invloeden van Art Nouveau

Inleiding WOONHUIS dat rond 1910 is gebouwd en dat door de asymmetrische opbouw en detaillering invloed heeft van Art Nouveau. Aan de achterzijde van het woonhuis is later een verbinding met de achterliggende stolpschuur gemaakt. Omschrijving Woonhuis op vrijwel vierkante plattegrond en bestaande uit parterre en een kapverdieping onder samengestelde kap met vierzijdige torenspits die net als de kap bedekt is met rode tuiles du Nord. De kap heeft een kapel aan de linker (O)- en de rechterzijde (W). Spits en nokpunten hebben pirons. Het muurwerk is in hoofdzaak opgebouwd uit rode baksteen en wordt ter decoratie afgewisseld met gele baksteen. Het muurwerk van de voorgevel en de beide zijgevels wordt aan de bovenzijde afgesloten met een balustrade in rode en gele baksteen. De balustrade boven de voorgevel heeft piron-achtige elementen. Het woonhuis heeft schuifvensters die niet alle gelijk zijn van hoogte en breedte. De vensters op de verdieping zijn lager dan de vensters op de parterre. Vrijwel alle schuifvensters hebben bovenlichten met glas-in-lood. en worden aan de bovenzijde afgesloten met een natuurstenen latei waarboven zich een rollaag bevindt. De rollaag bestaat uit gele en rode baksteen. Alle vensters in het woonhuis hebben keramische lekdorpels. De voorgevel (Z) van het woonhuis heeft een smalle terugliggende middenpartij ter breedte van één vensteras. Deze middenpartij heeft op de parterre een paneeldeur met daarboven een balkon. Het balkon wordt geschraagd door twee consoles in gele baksteen. Ook de opengewerkte balustrade van het balkon is uitgevoerd in gele baksteen. De genoemde paneeldeur is voorzien van een glaspaneel en van snijwerk. Het geveldeel rechts (W) van de middenpartij telt één vensteras met schuifvenster op parterre en verdieping. De hoek met de rechterzijgevel is afgeschuind en voorzien van een schuifvenster. Het geveldeel links (O) van de terugliggende middenpartij telt op de parterre één vensteras met afgeschuinde hoek op de parterre. De verdieping heeft twee vensterassen met rechte hoek. De rechterzijgevel (O) heeft een houten serre met veertien ruiten en een stolpdeur. De bovenlichten hebben glas-in-lood. Rechts van de serre heeft de gevel twee schuifvensters. De linkerzijgevel (W) heeft een schuifvenster en een kleiner hooggeplaatst venster rechts daarvan. De achtergevel (Z) is door de genoemde verbinding met de schuur wijziging aan het oog onttrokken. Het interieur bevat nog diverse oorspronkelijke onderdelen zoals rijk gedecoreerd tegelwerk in de vestibule, alsmede plafonds met papier maché details alsmede schouwen in de kamers. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het woonhuis-boerderijcomplex Dorpsweg 159 k en wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde. Tevens heeft het pand ensemblewaarde als beeldbepalend element in de bebouwing langs de Dorpsweg binnen het beschermde dorpsgezicht van Twisk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510882
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met invloeden van Art Nouveau in Twisk

Stolpschuur

Dorpsweg 159K
Twisk (Gemeente Medemblik)
Inleiding STOLPSCHUUR ten zuiden van het woonhuisDorpsweg 159 k te Twisk. De stolpschuur is thans ingericht als toonzaal. Op de verdieping..

Stolphoeve

Dorpsweg 154
Twisk (Gemeente Medemblik)
Stolphoeve. Twee voordeuren, elk met een eenvoudig bovenlicht. Schuiframen met roedenverdeling. Rechts een houten wand en boven de toegang t..

Stolpboerderij met drie ronde sierschoorstenen

Dorpsweg 162
Twisk (Gemeente Medemblik)
Stolpboerderij met drie ronde sierschoorstenen; in de voorste een jaartalsteen 1886. Aan de voorzijde een lijstgevel, aan weerszijden afgesl..

Inrijhek op een brug

Dorpsweg 159K
Twisk (Gemeente Medemblik)
Inleiding INRIJHEK gesitueerd op een brug die zich ten westen van het woonhuis Dorpsweg 159 k bevindt, en daterend uit 1910. Omschrijving..

Doopsgezinde kerk (vermaning)

Dorpsweg 149K
Twisk (Gemeente Medemblik)
Inleiding Doopsgezinde KERK (vermaning), gebouwd in 1867 in eclectische trant. De naam van de architect is niet bekend. Het klokkentorentj..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis met invloeden van Art Nouveau in Twisk

Foto's (1)