Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zorg en Hoop: arbeiderswoning in Sijbekarspel

Woonhuis

Westerstraat 11
1655LA Sijbekarspel (gemeente Medemblik)
Noord Holland

Bouwjaar: 1874


Beschrijving van Zorg en Hoop: arbeiderswoning

Inleiding Ten behoeve van personeel van de boerderij "Zorg en Hoop" gebouwde ARBEIDERSWONING die vrijwel geheel in oorspronkelijke staat is bewaard gebleven. Mogelijk dateert alleen de onder lessenaarsdak geplaatste aanbouw aan de oostzijde van na het bouwjaar (1874). De monumentale waarde van het object wordt door de aanbouw evenwel niet geschaad. Omschrijving De arbeiderswoning staat op rechthoekig grondplan en bestaat uit één bouwlaag onder zadeldak met aankapping aan de achterzijde (N). De kap is bedekt met zwarte Hollandse pannen en voorzien van houten goten op gootklampen. Het pand heeft een houtskelet en muurwerk dat halfsteens is opgetrokken in rode baksteen. Het muurwerk heeft smalle verticale muurankers ter verankering van de muurstijlen. De voorzijde (Z) is een langsgevel met horizontaal gedeelde houten deur met drieruits-bovenlicht en schuifvenster met negenruits schuifraam. De kopse linkerzijde (west) heeft alleen een venster met vierruits raam nabij de hoek met de voorzijde. De top van deze gevel wordt gevormd door een vierkante schoorsteen. Schuin over het muurwerk van deze zijde loopt een houten goot op gootklampen. De achterzijde (N) heeft door de aankapping een lage muur. In deze muur bevinden zich twee getoogde stalvensters van gietijzer. De kopse oostzijde gaat schuil achter de eerder genoemde aanbouw waarvan het met zwarte Hollandse pannen bedekte lessenaarsdak haaks staat op de noklijn van de hoofdkap. De aanbouw heeft in de lange zijde (O) alleen een klein venster met schuifluik vlak onder de goot. Aan de zuidzijde heeft de aanbouw verticaal houten beschot met een deur. Waardering De in sobere, ambachtelijke, traditionele trant gebouwde arbeiderswoning bij de boerderij "Zorg en Hoop" is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het boerderijcomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510880
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zorg en Hoop: arbeiderswoning in Sijbekarspel

Zorg en Hoop: boerderij

Westerstraat 13
Sijbekarspel (Gemeente Medemblik)
Inleiding In streek-eigen trant uitgevoerde STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Noordhollandse type, genaamd "Zorg en Hoop", gebouwd in 1874 ..

Stolphoeve

Westerstraat 8
Sijbekarspel (Gemeente Medemblik)
Stolphoeve, in gevelsteen gedateerd 1839. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met boven het midden een klokvormige houten geveltop met vazen op..

Aardig rechthoekig pandje onder hoog schilddak met hoekschoorstenen en dakkapel

Westerstraat 6
Sijbekarspel (Gemeente Medemblik)
Aardig rechthoekig pandje onder hoog schilddak met hoekschoorstenen en dakkapel, ca.1850.

Hervormde Kerk

Westerstraat 42
Sijbekarspel (Gemeente Medemblik)
Herv.Kerk. Eenbeukig kerkje, waarvan de toren voor 1515 en het koor in 1815 zijn afgebroken. Westgevel XIX B; de oostgevel bevat op de hoeke..

Toren van de Herv.Kerk

Westerstraat 42
Sijbekarspel (Gemeente Medemblik)
TOREN. Een dakruiter boven de westgevel van de kerk. Klokkenstoel met klok van L. Brinckhuyzen, 1682, diam. 103,2 cm. Mechanisch torenuurwe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zorg en Hoop: arbeiderswoning in Sijbekarspel