Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stolpschuur in Abbekerk

Boerderij

Zuideinde 6
1657ED Abbekerk (gemeente Medemblik)
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1840 1840 ca. ca. 1840


Beschrijving van Stolpschuur

Omschrijving Mogelijk rond 1840 gebouwde STOLPSCHUUR, op rechthoekige plattegrond, met rietgedekt schilddak en rondomgaande pannenrand in zwarte en rode Hollandse pannen. De noklijn van de stolpschuur staat haaks op de weg en loopt evenwijdig aan de noklijn van het woonhuis. Aan de oostzijde van de kap bevinden zich twee met glas dichtgezette kistgaten. Aan de zuidzijde van de kap bevindt zich één met glas dichtgezet kistgat. Het muurwerk wordt aan de binnenzijde geschraagd met houten muurstijlen, die via ankers met de muur verbonden zijn. De schieters van de ankers zijn zichtbaar aan de west-, zuid- en noordzijde. De muren van de stolpschuur zijn opgebouwd uit rode en gele baksteen. De gele baksteen bevindt zich alleen aan de west -en de zuidzijde van de stolpschuur. De vierkantsconstuctie bestaat uit een gekantrecht dubbel vierkant met dekbalkgebinten. De dars bevindt zich aan de noordzijde van het vierkant. De vroegere kaasmakerij bevond zich aan de oostzijde van het vierkant en de koestal met grup bevindt zich aan de zuid- en westzijde van het vierkant. Boven de ruimtes rond het vierkant zijn open zolders gesitueerd. Rechts aan voorzijde (O) bevindt zich de teruggelegen darsdeur. De rechterzijde (N) heeft vijf liggende houten tweelichtsvensters en een opgeklampte deur met bovenlicht. De linkerzijde heeft een reeks horizontale tweelichtsvensters. De achterzijde (W) heeft vier horizontale houten tweelichtsvensters en twee vierruits schuifvensters. Geheel rechts bevindt zich een opgeklampte deur met drielichts bovenlicht. Waardering De in streek-eigen bouwtrant uitgevoerde 19de eeuwse stolpschuur is van algemeen belang wegens architectuur -en cultuurhistorische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het boerderijcomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510872
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stolpschuur in Abbekerk

Woonhuis bij boerderijcomplex

Zuideinde 6
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Omschrijving Ten dele onderkelderd WOONHUIS, op vierkant grondplan en bestaande uit parterre en kapverdieping onder schilddak met zwarte F..

Paardenstal

Zuideinde 6
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Omschrijving PAARDENSTAL bestaande uit een begane grond en een kapverdieping en gebouwd op een rechthoekig noord-zuid georiënteerd grondp..

Voormalige dokterswoning

Dorpsstraat 62
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Inleiding Voormalige dokterswoning, hoofdonderdeel van het villacomplex, waarbij de parterre in oorsprong als praktijkruimte fungeerde en d..

Koetshuis

Dorpsstraat 62
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Omschrijving Bij het villacomplex van de voormalige dokterswoning behorend KOETSHUIS uit 1875 in eclectische trant op rechthoekig oost-wes..

IJzeren toegangshek

Dorpsstraat 62
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Omschrijving Uit 1875 daterende pijlers van het IJzeren TOEGANGSHEK bij het villacomplex van de voormalige dokterswoning. Waardering La..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stolpschuur in Abbekerk