Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis bij boerderijcomplex in Abbekerk

Woonhuis

Zuideinde 6
1657ED Abbekerk (gemeente Medemblik)
Noord Holland

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van Woonhuis bij boerderijcomplex

Omschrijving Ten dele onderkelderd WOONHUIS, op vierkant grondplan en bestaande uit parterre en kapverdieping onder schilddak met zwarte Friese pan. De noklijn staat haaks op de weg en heeft gemetselde vierkante schoorstenen op de beide nokpunten. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen boven een gecementeerde plint en wordt afgesloten door een omgaande kroonlijst. De symmetrische voorzijde (O) wordt door vier lisenen, waarvan twee op de hoeken, opgedeeld in drie gevelvlakken. De nadruk ligt op het centrale gevelvlak dat wordt doorgetrokken in een dakkapel onder flauw hellend en overstekend zadeldak met rijkgesneden windveren, gootlijsten en verticale elementen op de drie hoeken. Het centrale gevelvlak telt één vensteras en bevat op de parterre een dubbele paneeldeur met gietijzeren roostervulling en bovenlicht en op de verdieping een dubbele paneeldeur met glaspanelen. In de geveltop bevindt zich een ronde opening. De flankerende traveeën tellen elk twee vensterassen met T-vensters. De vensters en deuren hebben alle afgeronde bovenhoeken. De rechterzijde (N) heeft lisenen op de hoeken en twee schuifvensters die identiek zijn aan die van de voorzijde. Links bevindt zich een gevelsteen met daarop onder meer het bouwjaar van het woonhuis: 1875. Ter hoogte van de gecementeerde plint bevinden zich twee horizontale keldervensters. De achterzijde (W) van het woonhuis heeft nog een oorspronkelijke centraal geplaatste dakkapel met vierruits venster. De linkerzijde (Z) heeft lisenen op de hoeken en drie schuifvensters die identiek zijn aan die van de voorzijde. Het interieur van het woonhuis bevat onder meer een schouw in rood marmer in de zuidoostelijke kamer en in pleisterwerk uitgevoerde reliëfs in de brede middengang. De reliëfs vormen allegorieën op de jacht, de visvangst, de muziek en de oogst. Waardering Het in streek-eigen bouwtrant uitgevoerde, uit 1875 daterende woonhuis met bijbehorende onderdelen is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde en als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het boerderijcomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510871
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis bij boerderijcomplex in Abbekerk

Stolpschuur

Zuideinde 6
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Omschrijving Mogelijk rond 1840 gebouwde STOLPSCHUUR, op rechthoekige plattegrond, met rietgedekt schilddak en rondomgaande pannenrand in ..

Paardenstal

Zuideinde 6
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Omschrijving PAARDENSTAL bestaande uit een begane grond en een kapverdieping en gebouwd op een rechthoekig noord-zuid georiënteerd grondp..

Voormalige dokterswoning

Dorpsstraat 62
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Inleiding Voormalige dokterswoning, hoofdonderdeel van het villacomplex, waarbij de parterre in oorsprong als praktijkruimte fungeerde en d..

Koetshuis

Dorpsstraat 62
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Omschrijving Bij het villacomplex van de voormalige dokterswoning behorend KOETSHUIS uit 1875 in eclectische trant op rechthoekig oost-wes..

IJzeren toegangshek

Dorpsstraat 62
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Omschrijving Uit 1875 daterende pijlers van het IJzeren TOEGANGSHEK bij het villacomplex van de voormalige dokterswoning. Waardering La..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis bij boerderijcomplex in Abbekerk

Foto's (1)