Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis in Abbekerk

Gebouw

Dorpsstraat 62
1657AD Abbekerk (gemeente Medemblik)
Noord Holland

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van Koetshuis

Omschrijving Bij het villacomplex van de voormalige dokterswoning behorend KOETSHUIS uit 1875 in eclectische trant op rechthoekig oost-west georiënteerd grondplan, bestaande uit één bouwlaag onder samengesteld zadeldak met zwarte muldenpan. Het dak steekt over en heeft boven de topgevels aan oost en westzijde alsook in het midden van de zuidzijde gesneden windveren. Het muurwerk is opgetrokken in gewitte baksteen. Het muurwerk heeft houten muurstijlen met muurankers en schieters. De oostzijde (voorzijde) is een topgevel met op de begane grond hoge dubbele paneeldeuren. Links hiervan een gietijzeren radvenster met gepleisterde omlijsting. Boven de deur een vergelijkbaar venster. De zuidzijde (tuinzijde) heeft een centrale topgevel met hoge dubbele paneeldeuren en een gietijzeren radvenster in de geveltop. De gevelvlakken die de centrale topgevel flankeren hebben elk een gietijzeren radvenster met gepleisterde omlijsting. De westzijde (achterzijde) heeft op de begane grond twee schuifvensters en een opgeklampte deur in de geveltop. De noordzijde is blind. Waardering Het laat-19de eeuwse koetshuis is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het beschreven villacomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510868
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis in Abbekerk

Voormalige dokterswoning

Dorpsstraat 62
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Inleiding Voormalige dokterswoning, hoofdonderdeel van het villacomplex, waarbij de parterre in oorsprong als praktijkruimte fungeerde en d..

IJzeren toegangshek

Dorpsstraat 62
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Omschrijving Uit 1875 daterende pijlers van het IJzeren TOEGANGSHEK bij het villacomplex van de voormalige dokterswoning. Waardering La..

Woonhuis bij boerderijcomplex

Zuideinde 6
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Omschrijving Ten dele onderkelderd WOONHUIS, op vierkant grondplan en bestaande uit parterre en kapverdieping onder schilddak met zwarte F..

Stolpschuur

Zuideinde 6
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Omschrijving Mogelijk rond 1840 gebouwde STOLPSCHUUR, op rechthoekige plattegrond, met rietgedekt schilddak en rondomgaande pannenrand in ..

Paardenstal

Zuideinde 6
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Omschrijving PAARDENSTAL bestaande uit een begane grond en een kapverdieping en gebouwd op een rechthoekig noord-zuid georiënteerd grondp..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis in Abbekerk