Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Krimpenboerderij in baksteen onder met riet en pannen gedekt afgewolfd zadeldak in Gieten

Boerderij

Veenhof 5
9461TG Gieten (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: 1874 1930-1939 (serre)


Beschrijving van Krimpenboerderij in baksteen onder met riet en pannen gedekt afgewolfd zadeldak

Inleiding Boerderij gebouwd in 1874, zeer fraai gelegen op een erf met monumentale bomen, in een karakteristieke buurtschap, die nog geheel de oorspronkelijke agrarische structuur heeft. Omschrijving Boerderij van het krimpentype opgetrokken in baksteen onder deels met riet gedekt afgewolfd zadeldak met gegolfde friese pannen gedekt. Centraal in de symmetrische voorgevel een dubbele paneeldeur met sierroosters, in het bovenlicht een levensboom, gevat in een pilasterstelling op neuten met een dubbele pijl in het fries. Aan weerszijden twee schuifvensters met een korfboog in bovendorpel en strek, en natuurstenen onderdorpel. Onder het wolfeind met hoofdgestel vijf tweeruits mezzaninovensters. Aan de linkerzijgevel met hoofdgestel, tegen de krimp aan, een serreaanbouw uit de jaren '30 onder platdak met kroonlijst. In de kopse gevels twee gekoppelde vensters met achtruits bovenlichten, in de voorgevel een "melkmeisje": twee openslaande deuren met gekoppelde vensters, allen met achtruits bovenlicht. rechts van de erker een schuifvenster als aan de voorzijde. In de stalgevel een neo- 18de eeuwse entree en acht betonnen zesruits stalramen met segmentboog en tochtsleuf. Aan de onderzijde van het dakschild enkele rijen oudhollandse pannen. In de rechterzijgevel van het woongedeelte, met hoofdgestel, twee T-vensters, de rechter met vierruits roeden verdeling in het onderlicht, verder als aan de voorzijde. In de kop van de krimp een schuifvenster, in de langsgevel twee gekoppelde vensters met bovenlicht en een klein venster. Voor het stalgedeelte acht kleine vierruits bovenlichten met segmentboog. In de bedrijfsgevel, voorzien van uilebord met makelaar, wolfeind en vlechtingen, twee inritten met segmentbogen, twee loopdeuren waarvan één met bovenlicht en jaartalanker. Waardering Boerderij van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundige belang: - als karakteristiek voor de oorspronkelijke agrarische structuur - vanwege de beeldbepalende ligging in een bijzonder gebied - vanwege de kwaliteit van het ontwerp - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510865
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Krimpenboerderij in baksteen onder met riet en pannen gedekt afgewolfd zadeldak in Gieten

Krimpenboerderij met onderkelderd woonhuis onder met riet en Friese pannen gedekt afgewolfd zadeldak

Bonnerveen 52
Gieterveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Boerderij gebouwd in ca 1900 door de gebr. Bartelds. Omschrijving Boerderij van het krimpentype met onderkelderd woonhuis, opge..

Boerderij met achterbaander

Gasselterboerveen 32
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Groot veenkoloniaal aandoende 19e eeuws BOERDERIJ met achterbaander. Het deels van een blokbepleistering voorziene zich naar achteren toe me..

Terrein van de voormalige havezate Entinge

de Bonne 2
Gieten (Gemeente Aa en Hunze)
Terrein van voormalige havezathe Entinge, voor zover dit terrein in het uitbreidingsplan in hoofdzaak der gemeente Gieten (vastgesteld bij r..

Juffer De Juffer

Hunzelaan 1A
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Naar ontwerp van de "Vereeniging De Hollandsche Molen", met gebruikmaking van onderdelen van de in 1963 afgebroken van 1841 daterende molen ..

Hervormde kerk

Broek 7
Gieterveen (Gemeente Aa en Hunze)
Ned.Herv.Kerk uit 1840. Een der zeer weinige nog goede waterstaatskerkjes in Drenthe, typerend voor de stijl van de kerkbouw in die tijd. Kl..

Kaart & Routeplanner

Route naar Krimpenboerderij in baksteen onder met riet en pannen gedekt afgewolfd zadeldak in Gieten

Foto's (2)