Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woning Voorm. woning met winkel in eclectische stijl in Gieten

Woonhuis

Brink 20
9461AT Gieten (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Woning Voorm. woning met winkel in eclectische stijl

Inleiding Voormalige woning met winkel, van rond 1900 in eclectische stijl. Centraal gelegen aan de Brink in Gieten. De winkel is karakteristiek voor de veranderende behoefte aan voorzieningen die voorvloeide uit de verstedelijking van de Brink, rond de eeuwwisseling. De winkel vormt typologisch een schakel tussen de boerderij-met-winkel-aan-huis en de volledig zelfstandige winkel. De woning met winkel is verbouwd tot kantoor. De bescherming betreft het totale volume, de oorspronkelijke gevels en de detaillering van de winkelpui. Omschrijving Woning met winkel opgetrokken in baksteen over één bouwlaag onder afgeknot schilddak. Rondom een hoofdgestel. In de voorgevel rechts de winkelpui, vormgegeven als een pilasterstelling met basement met diamantkoppen en hoofdgestel met verkropte kroonlijst. De hoekpilasters zijn betegeld met bloempotjes. De tegels in het fries hebben een palmetmotief. Tussen twee stijlen de entree naar de winkel. Links van de winkelpui twee rechtgesloten T-vensters onder een segmentboogvormige strek met geaccentueerde sluit- en aanzetstenen. In de boogtrommel tegelwerk. In het dakschild een moderne dakkapel met een tongewelf. In de rechtergevel (W) drie vensters als in de voorgevel, de rechter twee gekoppeld. Geheel rechts een vergelijkbaar venster, echter zonder segmentboog (oorspronkelijk een deur). In de linkergevel vanaf rechts een venster als aan de voorzijde, een deur en een venster als voor zonder boogtrommel. De achtergevel is opnieuw opgemetseld en heeft moderne kozijnen. Waardering Woonhuis met winkel van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - als karakteristiek voor de villa-achtige bebouwing - als onderdeel van een bijzonder gebied - vanwege de overgangstypologie van woning aan huis naar zelfstandige winkel - vanwege de gaafheid van het type (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510862
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woning Voorm. woning met winkel in eclectische stijl in Gieten

Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis (1896-1976)

Brink 17
Gieten (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding In 1896 als gemeentehuis gebouwde villa in eclectische stijl, centraal gelegen aan de Brink in Gieten, nu in gebruik als verzamel..

Huize De Merel

Brink 11
Gieten (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Villa gebouwd in 1921 in Art Nouveau-stijl, centraal gelegen aan de Brink in Gieten. De villa is een karakteristiek voorbeeld van..

Hazewind

Eexterweg 2A
Gieten (Gemeente Aa en Hunze)
Molen. Grote stellingmolen op stenen onderbouw uit 1853.

Hervormde Kerk van Gieten

Brink 8
Gieten (Gemeente Aa en Hunze)
Ned.Herv.Kerk. Inventaris: preekstoel XVIId, rouwkas voor Nicolaas Harmen van Echten 1742; smeedijzeren houder met doopbekken. Twee eiken co..

Toren Hervormde Kerk van Gieten

Brink 8
Gieten (Gemeente Aa en Hunze)
Toren van de Ned.Herv.Kerk van 1803. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan een van een anonieme gieter, 1565, diam. 100 cm. en ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woning Voorm. woning met winkel in eclectische stijl in Gieten

Foto's (1)