Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij onder afgewolfd met pannen en riet gedekt zadeldak in Gieten

Boerderij

Asserstraat 10
9461GC Gieten (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: 1870


Beschrijving van Boerderij onder afgewolfd met pannen en riet gedekt zadeldak

Inleiding Boerderij uit 1870, deel uitmakend van de oorspronkelijke agrarische structuur. Beeldbepalend gelegen, met de noklijn parallel aan de Asserstraat. In de boerderij is thans een antiquair gevestigd. Haaks op de achtergevel een nieuw opgemetseld bakhuisje onder zadeldak met oudhollandse pannen. De bescherming betreft het hoofdvolume en het exterieur van de boerderij. Omschrijving Boerderij, neigend naar krimpentype, opgetrokken in baksteen onder een afgewolfd zadeldak, het woongedeelte gedekt met geglazuurde dakpannen, het bedrijfsgedeelte met riet, aan de Asserstraat aan de onderzijde voorzien van enkele rijen muldenpannen. In de straatgevel met gootlijst centraal in het woongedeelte een portaal met een deur uit de jaren '30 dertig onder een bovenlicht met een levensboom. Aan weerszijden twee rechtgesloten zesruits schuifvensters met hanekam. In het stalgedeelte zeven vierruits stalvensters met segmentboog. In de kopgevel van het woongedeelte, met vlechtwerk en hoofdgestel, rechts twee gekoppelde schuifvensters en links twee losse. Onder het wolfeind drie tweeruits mezzaninovensters. In de achtergevel links een zesruits venster, een uitzetraampje, een paneeldeur met sierroosters en bovenlicht en twee moderne T-vensters. In het dakschild velux-vensters. In het stalgedeelte zes vierruits stalvensters met segmentboog. De bedrijfsgevel heeft een uilebord en een wolfeind. De inrit rechts is dichtgezet met glas. In het midden een loopdeur, erboven jaartalankers met 1870. rechts van de deur een vierruits venster. Links twee loopdeuren met twee vierruits vensters ertussen. Waardering Boerderij van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als karakteristiek van de oorspronkelijke agrarische structuur - vanwege de beeldbepalende ligging, parallel aan de Asserstraat - vanwege de kwaliteit van het ontwerp - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510859
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij onder afgewolfd met pannen en riet gedekt zadeldak in Gieten

Dokterswoning met Art Nouveau-invloeden

Asserstraat 8
Gieten (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Dokterswoning gebouwd ca. 1910 met Art Nouveau invloed. Vrijstaand in royale tuinaanleg binnen herkwerk. De dokterswoning is een..

Hervormde Kerk van Gieten

Brink 8
Gieten (Gemeente Aa en Hunze)
Ned.Herv.Kerk. Inventaris: preekstoel XVIId, rouwkas voor Nicolaas Harmen van Echten 1742; smeedijzeren houder met doopbekken. Twee eiken co..

Toren Hervormde Kerk van Gieten

Brink 8
Gieten (Gemeente Aa en Hunze)
Toren van de Ned.Herv.Kerk van 1803. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan een van een anonieme gieter, 1565, diam. 100 cm. en ee..

Hazewind

Eexterweg 2A
Gieten (Gemeente Aa en Hunze)
Molen. Grote stellingmolen op stenen onderbouw uit 1853.

Woning in traditionalistische stijl

Julianalaan 1
Gieten (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Woning van rond 1930 beeldbepalend gelegen aan de Y-vormige kruising van de Julianaweg en de Eexterweg. Vrijstaand in een royale ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij onder afgewolfd met pannen en riet gedekt zadeldak in Gieten

Foto's (1)