Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dokterswoning met Art Nouveau-invloeden in Gieten

Woonhuis

Asserstraat 8
9461GC Gieten (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1910 1937 (uitbr.) 1910 ca. 1910 1937 (uitbr.)
Architect: H. Heertens Gzn. (1937) Heertens 1937 H. Heertens Gzn. (1937)


Beschrijving van Dokterswoning met Art Nouveau-invloeden

Inleiding Dokterswoning gebouwd ca. 1910 met Art Nouveau invloed. Vrijstaand in royale tuinaanleg binnen herkwerk. De dokterswoning is een karakteristiek voorbeeld van de villa-achtige bebouwing die rond de eeuwwisseling gerealiseerd werd tegen de dorpskern aan, temidden van de oorspronkelijke agrarische bebouwing. De praktijk voorzag in de veranderende behoeften die deze verstedelijking met zich meebracht. In 1937 is de woning uitgebreid naar ontwerp van H. Heertens Gzn., de gemeentearchitect. De uitbreiding op de noordwesthoek heeft een bouwlaag onder een zadeldak. Dit bouwdeel is door een gemoderniseerd tussenlid met platdak verbonden aan de woning. In de jaren dertig fungeerde de woning als rusthuis. Ook de serre is in deze periode vergroot. De bescherming betreft het bouwdeel uit 1910. Omschrijving Villa opgetrokken over twee bouwlagen in baksteen, op de verdieping gepleisterd, onder een deels assymetrische T-vormig zadeldak gedekt met bouletpannen. Alle topgevels met klimmend keperfries en tuitstuk. Rondom lopende afzaat van geglazuurde stenen. Gevelopeningen op de begane grond met segmentboogvormige strek, boven de strek begint de pleistering van de verdieping, waardoor de boogvorm extra geaccentueerd is. In de oksel van de zuidgevel een uitbouw met een balustrade voor de loggia op de verdieping. Onderin een glasdeur met gekoppeld venster onder een gemeenschappelijk drielicht met bakstenen deelzuilen en een natuurstenen kalf en latei. Bakstenen balustrade bij de loggia. Links, in de assymetrische kopgevel van het lange bouwdeel, een drielicht venster met segmentboog, het middenvenster met achtruits, de zijvensters met vierruits bovenlicht. Op de verdieping een schuifvenster met achtruits bovenlicht met een natuurstenen latei en een gemetselde ontlastingsboog die uitgespaard is in het pleisterwerk. Rechts een klein venster met eenzelfde beƫindiging. Links van de entree op beide verdiepingen een schuifvenster met achtruits bovenlicht, op de begane grond met segmentboog. In de linkerzijgevel (W) aan de rechterzijde eenzelfde vensteras als in de voorgevel geheel links. In de geveltop een klein venster met latei en uitgespaarde ontlastingsboog. Links de moderen entree naar de praktijkruimten. Aan de rechter zijgevel (O) de vergrote serre onder platdak met kroonlijst. Op de zuidoosthoek een om de hoek gezette reeks van vijf vensters met zesruitsbovenlicht (twee in de oostwand oorspronkelijk deuren). Rechts een drielicht venster als in de voorgevel, echter rechtgesloten. Op de verdieping twee vensters. Waardering Dokterswoning van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als karakteristiek voor de uitbreidingsstructuur van villa-achtige bebouwing - vanwege de ligging in een bijzonder gebied - vanwege de kwaliteit van het ontwerp - vanwege de zeldzaamheid van het type (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510858
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dokterswoning met Art Nouveau-invloeden in Gieten

Boerderij onder afgewolfd met pannen en riet gedekt zadeldak

Asserstraat 10
Gieten (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Boerderij uit 1870, deel uitmakend van de oorspronkelijke agrarische structuur. Beeldbepalend gelegen, met de noklijn parallel aa..

Hervormde Kerk van Gieten

Brink 8
Gieten (Gemeente Aa en Hunze)
Ned.Herv.Kerk. Inventaris: preekstoel XVIId, rouwkas voor Nicolaas Harmen van Echten 1742; smeedijzeren houder met doopbekken. Twee eiken co..

Toren Hervormde Kerk van Gieten

Brink 8
Gieten (Gemeente Aa en Hunze)
Toren van de Ned.Herv.Kerk van 1803. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan een van een anonieme gieter, 1565, diam. 100 cm. en ee..

Hazewind

Eexterweg 2A
Gieten (Gemeente Aa en Hunze)
Molen. Grote stellingmolen op stenen onderbouw uit 1853.

Huize De Merel

Brink 11
Gieten (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Villa gebouwd in 1921 in Art Nouveau-stijl, centraal gelegen aan de Brink in Gieten. De villa is een karakteristiek voorbeeld van..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dokterswoning met Art Nouveau-invloeden in Gieten

Foto's (1)