Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Krimpenboerderij met onderkelderd woonhuis onder met riet en Friese pannen gedekt afgewolfd zadeldak in Gieterveen

Boerderij

Bonnerveen 52
9511PP Gieterveen (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1900


Beschrijving van Krimpenboerderij met onderkelderd woonhuis onder met riet en Friese pannen gedekt afgewolfd zadeldak

Inleiding Boerderij gebouwd in ca 1900 door de gebr. Bartelds. Omschrijving Boerderij van het krimpentype met onderkelderd woonhuis, opgetrokken in baksteen onder een met riet en platte friese pannen gedekt afgewolfd zadeldak. Het woongedeelte heeft een gepleisterde plint. Centraal in de symmetrische voorgevel een stoep met een dubbele paneeldeur met sierroosters en festoenen, in het bovenlicht een levensboom, het geheel gevat in een pilasterstelling op neuten met een ruitvormige diamantkop in het fries. Aan weerszijden twee T-vensters met een segmentboog in de bovendorpel en in de strek van geel metselwerk. Onder ieder venster een tweeruits kelderraam met segmentboog. Op de verdiepingscheiding een speklaag van geel metselwerk. Onder het wolfeind met verwijderd hoofdgestel vijf tweeruits mezzaninovensters. De rechterzijgevel met hoofdgestel heeft twee T-vensters als aan de voorzijde, de rechter met tweeruits bovenlicht. In de krimp vier T-vensters. In de kopgevel van de tweede krimp een éénruits venster, in de stalgevel negen vierruits stalvensters met segmentboog. Aan de onderzijde van het dakschild enkele rijen muldenpannen. Aan de linkerzijgevel ontbreekt het hoofdgestel. Verder is deze gevel het spiegelbeeld van de rechterzijgevel. De krimp is modern. De bedrijfsgevel is gemoderniseerd. Het wolfeind is met golfplaat bedekt. De inrit is vervangen door een moderne overhead deur. De stalvenster zijn oorspronkelijk. InterieurDe vertrekken van het woonhuis hebben stucplafonds en schouwen die dateren van de stichting van de boerderij. Waardering Boerderij van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als karakteristiek voor de oorspronkelijke agrarische structuur - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de kwaliteit van het ontwerp (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510857
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Krimpenboerderij met onderkelderd woonhuis onder met riet en Friese pannen gedekt afgewolfd zadeldak in Gieterveen

Hervormde kerk

Broek 7
Gieterveen (Gemeente Aa en Hunze)
Ned.Herv.Kerk uit 1840. Een der zeer weinige nog goede waterstaatskerkjes in Drenthe, typerend voor de stijl van de kerkbouw in die tijd. Kl..

Boerderij met achterbaander

Gasselterboerveen 32
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Groot veenkoloniaal aandoende 19e eeuws BOERDERIJ met achterbaander. Het deels van een blokbepleistering voorziene zich naar achteren toe me..

De Eendracht

Broek 64
Gieterveen (Gemeente Aa en Hunze)
Molen "De Eendracht". Ronde stenen molen gebouwd in 1877.

Krimpenboerderij in baksteen onder met riet en pannen gedekt afgewolfd zadeldak

Veenhof 5
Gieten (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Boerderij gebouwd in 1874, zeer fraai gelegen op een erf met monumentale bomen, in een karakteristieke buurtschap, die nog geheel..

Juffer De Juffer

Hunzelaan 1A
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Naar ontwerp van de "Vereeniging De Hollandsche Molen", met gebruikmaking van onderdelen van de in 1963 afgebroken van 1841 daterende molen ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Krimpenboerderij met onderkelderd woonhuis onder met riet en Friese pannen gedekt afgewolfd zadeldak in Gieterveen