Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eendenkooi in Haarzuilens

Boerderij

Thematerweg 4
3455SN Haarzuilens (gemeente Utrecht)
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1800


Beschrijving van Eendenkooi

Omschrijving De omstreeks 1800 daterende EENDENKOOI bestaat uit een rechthoekig perceel, gelegen ten zuiden van de boerderij. De eendenkooi staat in verbinding met het slotenstelsel en heeft in het midden een centrale plas, waarop vier vangarmen of pijpen aansluiten. De eendenkooi wordt omsloten door knotelzen en knotwilgen. Waardering De eendenkooi is van cultuurhistorische waarde als gaaf en zeldzaam voorbeeld van een eendenkooi met vier vangarmen, behorend bij het landgoed van kasteel De Haar. Tevens vanwege de situationele waarde in relatie met de bijbehorende kooikerswoning. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510856
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eendenkooi in Haarzuilens

Kooikerswoning

Thematerweg 4
Haarzuilens (Gemeente Utrecht)
Omschrijving De KOOIKERSWONING is evenwijdig gelegen aan de Thematerkade, welke parallel ligt aan de rijksweg A2. Het pand is een kleine l..

Tuinpaviljoen

Thematerweg 4
Haarzuilens (Gemeente Utrecht)
Omschrijving TUINPAVILJOEN, daterend uit XIXa, geplaatst ten zuidwesten van de kooikerswoning. De koepel is opgetrokken op een ronde platt..

't Klaverblad

Ockhuizerweg 20
Haarzuilens (Gemeente Utrecht)
18e eeuwse boerderij, voorbeeld van het voerdeeltype van de hellehuisgroep. Woongedeelte en stal onder een rieten wolfdak. Links opkamer, re..

Voormalige smederij annex woning

Brink 12
Haarzuilens (Gemeente Utrecht)
Inleiding Voormalige SMEDERIJ annex WONING uit 1892, gelegen aan de Brink, tussen een doodlopend deel van de Brink (het voormalige Ockhuyse..

Aula Algemene Begraafplaats

Straatweg 27
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding Omstreeks 1930 in expressionistische stijl gebouwde AULA op de grens van de Algemene Begraafplaats en de RK begraafplaats van Maa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eendenkooi in Haarzuilens