Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Prins De Prins, tegeltableaus in Makkum

Gebouw

Kerkstraat 1
8754CN Makkum (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1790 (tegeltableaus) ca. 1870 (pand) 1924 (uitbr. pand) 1790 ca. 1790 (tegeltableaus) ca. 1870 (pand) 1924 (uitbr. pand)
Architect: A. Sybel (tegeltableaus) Sybel 1790 A. Sybel (tegeltableaus)


Beschrijving van Prins De Prins, tegeltableaus

Inleiding Hotel-Café-Restaurant 'De Prins'. Markant aan de haven en binnen het beschermde gezicht Makkum gelegen overwegend laat-18de/vroeg-19de-eeuws gebouw, dat met name wordt beschermd vanwege de aanwezigheid in de gelagkamer van een bijzonder waardevolle en unieke tegelwand met schepentableaus. De tableaus zijn omstreeks 1790 gemaakt door de Amsterdamse tegelschilder Adam Sybel (Amsterdam ca. 1743 - Makkum 1803), die was verbonden aan de in 1783 opgerichte tegelfabriek van reder, olieslager en koopman Hylke Jans Kingma. Sybel heeft ook gewerkt voor de bekende, nog steeds bestaande aardewerkfabriek van Tichelaar te Makkum. Omschrijving Vrij diep gebouw, opgetrokken uit (deels gepleisterde) rode baksteen, twee bouwlagen hoog en gedekt door een afgeknot met blauwe pannen belegd schilddak. De gevels zijn vrij regelmatig ingedeeld door vensters van verschillende afmeting en detaillering. In het INTERIEUR is met name van belang de tegelwand met 12 schepentableaus. Met uitzondering van het statenjacht, dat twee keer voorkomt, verschillen alle schepen van elkaar. De tableaus zijn uitgevoerd in blauw beschilderde tegels en zijn, als waren het schilderijen, ingewerkt in een ondergrond van witte tegels; langs de onder- en bovenkant van de wand en om de deuropening heen loopt een sierrrand van eveneens blauw beschilderde tegels. Waardering Hotel-Café-Restaurant 'De Prins' van algemeen belang wegens - de aanwezigheid van een waardevolle laat-18de-eeuwse (ca 1790) tegelwand met 12 schepentableaus, vervaardigd in de tegelfabriek van Kingma te Makkum; - vanwege de zeldzaamheid van een dergelijk tegelwand op nationaal niveau; - vanwege de relatie tussen de voorstelling en de ligging van het gebouw direct aan de haven; - vanwege de prominente ligging van het gebouw binnen het beschemde gezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510854
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Prins
Kerkstraat 1
Kerkstraat 1
Locatie Makkum
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 510854
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Prins is een hotel-café-restaurant aan de Kerkstraat 1 in het Friese Makkum.

Geschiedenis

Detail van de tegelwand in hotel-café-restaurant De Prins

Al in 1760 is er sprake van de herberg De Prins waarvan Frans Johannes kastelein was.[1] Regelmatig werden er publieke veilingen georganiseerd om boerenhoeves, schepen of landbouwgrond te verkopen.[2] Op 1 september 1787 is daar het exercitiegenootschap For uwz lân, wyv en bern uit Arum ingekwartierd, [3] nadat Harlingen weigerde mee te werken aan de aanvoer van ammunitie voor de opstandelingen onder Court Lambertus van Beyma in Franeker.

Ook in 1822 is er sprake van de Herberg de Prins.[4] Het blokvormige pand werd omstreeks 1870[5] verbouwd en in 1924 uitgebreid aan de achterzijde. Het pand deed vanaf 1898 ook dienst als tramhalte op de tramlijn naar Harkezijl. Het voorste gedeelte van het pand is twee lagen hoog, waarvan de onderste laag wit gepleisterd is. De aanbouw uit 1924 telt drie bouwlagen met een zolderverdieping. In de gelagkamer bevindt zich een tegelwand uit 1790 met de afbeeldingen van twaalf schepen. Elke afbeelding is samengesteld uit 24 tegels. De wand is gemaakt door Adam Sijbel een tegelschilder uit Amsterdam, die in 1784 in dienst trad bij de tegelfabriek van Kingma in Makkum.

De Prins is erkend als rijksmonument vanwege de zeldzame tegelwand met schepentableaus, de relatie van de afbeeldingen van de schepen met de nabij gelegen haven en de markante ligging van het gebouw binnen het beschermde dorpsgezicht van Makkum.


Monumenten in de buurt van Prins De Prins, tegeltableaus in Makkum

Visafslag Voorm. visafslag

Achterdijkje 19
Makkum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Rechthoekig bakstenen gebouwtje, wellicht 18e eeuw, oorspronkelijk dienend als visafslag. Pannen zadeldak, aan de linker zijde aansluitend t..

Pand onder dwarskap tussen twee topgevels met geprofileerde vensternissen voorzien van gebeeldhouwde sluitstenen

Kerkstraat 5
Makkum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Belangrijk 16e eeuws pand onder dwarskap tussen twee topgevels; in deze gevels moeten van gedichte vensters. In de straatgevel geprofileerde..

Breed pand met zes negenruitsvensters en dubbele dakkapel met zesruitsvensters

Kerkstraat 7
Makkum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Breed pand met zes 9-ruitsvensters. Dubbele dakkapel met 6-ruitsvensters.

Schutsluis Makkum

Workumerdijk 1
Makkum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Stenen schutsluis met houten deuren.

Pand onder voor afgeschuind kort zadeldak met topschoorsteen

Voorstraat 5
Makkum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand onder kort zadeldak, voor afgeschuind, met topschoorsteen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Prins De Prins, tegeltableaus in Makkum

Foto's (4)