Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Berencamp, Tolhuisje in Nijkerk

Kasteel Buitenplaats

Putterstraatweg 4
3861RA Nijkerk
Gelderland

Bouwjaar: 1821


Beschrijving van De Berencamp, Tolhuisje

Onderdeel 6 Omschrijving TOLHUISJE. Aan de Putterstraatweg staat een tolhuisje waarop vanuit Salentein een zichtas is geprojecteerd. Het witgepleisterde pandje (1821) is gebouwd op rechthoekige grondslag onder een afgewolfd dwars schilddak met bewerkte daklijst en overstek aan de voorzijde gedragen door twee houten consoles; op de nok twee gemetselde schoorstenen. In de voorgevel een oorspronkelijke dubbele deur met bovenlicht geflankeerd door twee zesruits schuifvensters met blinden. In de kopgevel (noord) twee zesruits schuifvensters en vierruiter in de top. Waardering Het TOLHUISJE is van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens het type; - wegens de architectonische vormgeving; - als 'point de vue' in de aanleg vanuit de Salentein; - wegens de visueel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510838
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Berencamp, Tolhuisje in Nijkerk

Witgepleisterd huisje onder afgewolfd, dwars schilddak, met bewerkte daklijst

Putterstraatweg 4
Nijkerk
Witgepleisterd huisje (XIXb) onder afgewolfd, dwars schilddak, met bewerkte daklijst. In de voorgevel een oorspronkelijke dubbele deur met e..

Salentein: tuinmuur met schuur

Bij Putterstraatweg 1
Putten
Onderdeel 8 Omschrijving TUINMUUR MET SCHUUR. Ten oosten van het huis staat een vroeg 19de-eeuwse bakstenen tuinmuur, die thans voor een ..

Salentein, Dubbele dienstwoning

Putterstraatweg 1
Nijkerk
Onderdeel 9 Omschrijving Direct aan de Putterstraatweg ligt een bakstenen DUBBELE DIENSTWONING met asymmetrische gevel uit de tweede helf..

Salentein, Grafkelder

Putterstraatweg 1
Nijkerk
Onderdeel 7 Omschrijving In de parkaanleg ligt een GRAFKELDER afgedekt door een kleine natuurstenen grafsteen met fronton waarop de naam ..

Salentein, Hoofdgebouw

Putterstraatweg 5
Nijkerk
Onderdeel 1 Omschrijving HOOFDGEBOUW (Salentein). Het gedeeltelijk omgrachte, onregelmatig gevormde hoofdgebouw dateert uit verschillende..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)