Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformatorgebouw in Interbellumstijl ("Tinallinge 1502") in Tinallinge

Nijverheid Industrie

Tjarda van Starkenborghweg 12
9954TS Tinallinge (gemeente Winsum)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920


Beschrijving van Transformatorgebouw in Interbellumstijl ("Tinallinge 1502")

Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW opgetrokken in Interbellum-architectuur, gelegen aan het pad dat onder meer naar de Nederlands Hervormde kerk leidt. Het huisje, dat aangeduid wordt met "Tinallinge 1502", is er waarschijnlijk in de jaren twintig van deze eeuw neergezet door het toenmalige PEB. In 1977 kocht de EGD, zoals het bedrijf toen heette, de grond waarop het huisje ligt aan en is het gebouwtje intern aangepast. Omschrijving TRANSFORMATORGEBOUW opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in rode Groninger strengperssteen op een uitspringend trasraam van rode klinkers. Het platte dak is van beton en heeft ruime overstek op klossen. Bovenin de gevels zitten gepleisterde vlakjes die aangeven waar de balken bevestigd zijn. In de voorgevel (oostzijde) bevindt zich een dubbele stalen deur binnen een gemetselde omlijsting met hanekam. De zuidgevel heeft eveneens een stalen deur binnen dezelfde omlijsting met erboven een ventilatierooster. De noordgevel heeft een rooster in het trasraam en de westgevel is blind. Waardering Transformatorgebouw van algemeen cultuurhistorisch belang - als representatief voorbeeld van een type trafo dat toentertijd in de provincie werd gebouwd - vanwege de aardige twintiger jaren vormgeving in Interbellum-architectuur - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de rustieke ligging in het groen naast de hervormde kerk (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510832
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Transformatorgebouw in Interbellumstijl ("Tinallinge 1502") in Tinallinge

Woning onder schilddak met hoekschoorstenen

Tjarda van Starkenborghweg 12
Tinallinge (Gemeente Winsum)
Woning onder schilddak met hoekschoorstenen. Omlijste ingang; zesruitsvensters.

Hervormde kerk

Kerkpad 6
Tinallinge (Gemeente Winsum)
Herv.Kerk. Door vernieuwing van de achtergevel nog slechts deels middeleeuws gebouw. In de kerk houten koorhek 1549-1557; bank met gesneden ..

Schoolgebouw

Tjarda van Starkenborghweg 9
Tinallinge (Gemeente Winsum)
Omschrijving Eén bouwlaag hoog SCHOOLGEBOUW op rechthoekige plattegrond, geheel opgemetseld van rode baksteen en gedekt door wolfeind-schi..

Hek bij schoolgebouw

Tjarda van Starkenborghweg 9
Tinallinge (Gemeente Winsum)
Omschrijving HEK bestaande uit gietijzeren balusters bekroond door een denneappelachtig ornament met daartussen een opgewerkt hekwerk met r..

Dorpswierde

Tinallinge
Tinallinge (Gemeente Winsum)
"Dorpswierde"

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)