Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeiderswoning met krimpen in Garnwerd

Woonhuis

Hunzeweg 7
9893PA Garnwerd (gemeente Winsum)
Groningen

Bouwjaar: waarsch. 1930-1939 1953-1954 (verb.) verm. 1957 (schuur) 1939 waarsch. 1930-1939 1953-1954 (verb.) verm. 1957 (schuur)


Beschrijving van Arbeiderswoning met krimpen

Inleiding ARBEIDERSWONING, gelegen aan de doorgaande weg van Garnwerd naar Feerwerd op een vrij ruime kavel grond. Een betegeld pad loopt langs de oostkant van het huis naar de hoofd- en achteringang. Het pand, dat twee krimpen heeft, is waarschijnlijk in de jaren dertig gebouwd en heeft in de jaren vijftig enkele wijzigingen ondergaan. In 1953 wordt voorin de westgevel een venster geplaatst om de kamer meer licht te geven. Een jaar later vindt er een wijziging van de plattegrond plaats: in het schuurgedeelte worden een wc en een keuken aangebracht. Om de keuken te verlichten komt achterin de westgevel een samengesteld venster. Beide verbouwingen, die zijn uitgevoerd door K.J. de Blecourt uit Garnwerd, sluiten goed aan bij de stijl van het huis. Sindsdien hebben er geen ingrijpende wijzigingen meer plaatsgevonden. Aan de achterzijde van de woning staat een fraaie dwarsgeplaatste houten schuur, die vermoedelijk uit 1957 stamt. De schuur valt derhalve buiten de bescherming. De arbeiderswoning wordt van de weg gescheiden door een hek van ronde gepleisterde pijlers met twee houten planken ertussen. Omschrijving ARBEIDERSWONING opgetrokken in een rode Groninger strengperssteen op een trasraam van rode klinkers. Het pand dat aan weerszijden een krimp heeft, wordt gedekt door een driezijdig schilddak tegen een rechte voorgevel met strakke windveren. Op het dak cementpannen met op de nok een schoorsteen; een houten goot op klampen aan het woongedeelte en een (vernieuwde) bakgoot op gemetselde klossen aan het deel met krimpen. Het woongedeelte heeft aan de noordzijde een asymmetrisch geplaatst venster met bovenlicht en drieruits zijlicht, dat in spiegelbeeld herhaald wordt in de oostgevel. In de top een samengesteld tweeruitsvenster en in de westgevel een H-venster (uit 1953). Alle vensters worden afgesloten door een rollaag. De entree bevindt zich in de noordzijde van de krimp aan de oostgevel en bestaat uit een houten deur onder een rollaag met een deurlicht van geel, bewerkt glas en een betonnen stoep (twee treden). In de oostgevel van het gedeelte met krimpen een samengesteld H-venster en in de westgevel een samengesteld en een enkelvoudig venster (beide uit 1954). In de noordzijde van de krimp aan de westgevel bevindt zich nog een H-venster onder een rollaag. De achtergevel (zuid) heeft een houten deur met deurlicht bovenin, een samengesteld tweeruits venster en een groot en een klein venster, alle onder een rollaag. Waardering Arbeiderswoning van algemeen belang: - als voorbeeld van een moderne variant op de typische arbeiderswoning met krimpen in de provincie Groningen - vanwege de verzorgde "timmermansarchitectuur" - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de in het oog vallende ligging aan de rand van het dorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510820
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arbeiderswoning met krimpen in Garnwerd

Hervormde kerk, kerkhof

Hunzeweg 10
Garnwerd (Gemeente Winsum)
Omschrijving kerkhof Vrijwel vierkant kerkhof, gelegen tussen de Hunzeweg (zuidzijde) en Burgemeester Brouwersstraat (noord- en westzijde)...

Woonhuis onder schilddak met grote dakkapel boven de ingang

Hunzeweg 8
Garnwerd (Gemeente Winsum)
Woonhuis onder schilddak waarvoor grote dakkapel boven de ingang. Omgaande goot op klossen. Voor de gevel twee kastanjebomen.

Hervormde kerk, hekwerk

Hunzeweg 10
Garnwerd (Gemeente Winsum)
Omschrijving hekwerk Het kerkhof is aan de noord-, west- en zuidzijde afgezet met een gietijzeren hek op bakstenen onderslag in eenvoudige,..

Hervormde pastorie Voorm. hervormde pastorie

Burgemeester Brouwersstraat 4
Garnwerd (Gemeente Winsum)
In 1889 gebouwde voormalige pastorie. Op bewerkte plint rustend, uit baksteen opgetrokken onderkelderd verdiepingsloos gebouw op rechthoekig..

Woning onder zadeldak tussen topgevels

Burgemeester Brouwersstraat 8
Garnwerd (Gemeente Winsum)
Woning onder zadeldak tussen topgevels. Gootlijst langs de voorgevel.

Kaart & Routeplanner

Route naar Arbeiderswoning met krimpen in Garnwerd

Foto's (1)