Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schoolgebouw in Tinallinge

Gebouw

Tjarda van Starkenborghweg 9
9954TS Tinallinge (gemeente Winsum)
Groningen

Bouwjaar: 1869 1920-1929 (verb.)


Beschrijving van Schoolgebouw

Omschrijving Eén bouwlaag hoog SCHOOLGEBOUW op rechthoekige plattegrond, geheel opgemetseld van rode baksteen en gedekt door wolfeind-schilddak van geglazuurde blauwe platte Friese pannen; bakgoot op klossen of beugels. Vensters zijn rondboogvensters met gietijzeren roeden en beëindiging door rollaag van gele baksteen. Voorgevel, westgevel, heeft uitgebouwd portiek dat twee bouwlagen hoog is en gedekt wordt door een zadeldak met strak gedecoreerde windveren. In portiek een dubbele paneeldeur met lage bakstenen stoep en houten luifel; boven luifel een natuurstenen gevelsteen met opschrift:' GEBOUW van de NEDERL. HERV. GEMEENTE'; boven gevelsteen een zesruits segmentboogvenster. Aan weerszijden van uitbouw een rondboogvenster; in beide gevelhoek gevlochten metselwerk. Zuidgevel heeft vier uitgespaarde gevelvelden met elk een rondboogvenster. Noordgevel heeft drie uitgespaarde gevelvelden en een trasraam van gesinterde steen. In achtergevel, oostgevel, zat vroeger een venster dat waarschijnlijk in de jaren twintig is dichtgezet; aan achtergevel kleine aanbouw van rode baksteen met een plat dak daterend uit de jaren twintig; in zuidgevel van aanbouw een deur met zesruits venster. INTERIEUR heeft origineel balkenplafond met een gietijzeren luchtrooster; in zuidwand een halfronde nis met omlijsting. Waardering Schoolgebouw van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang: -als voorbeeld van een kleine dorpsschool in de provincie Groningen uit de tweede helft van de negentiende eeuw -vanwege de sobere vormgeving en het materiaalgebruik -vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur -vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met het hek (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510807
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schoolgebouw in Tinallinge

Hek bij schoolgebouw

Tjarda van Starkenborghweg 9
Tinallinge (Gemeente Winsum)
Omschrijving HEK bestaande uit gietijzeren balusters bekroond door een denneappelachtig ornament met daartussen een opgewerkt hekwerk met r..

Dorpswierde

Tinallinge
Tinallinge (Gemeente Winsum)
"Dorpswierde"

Hervormde kerk

Kerkpad 6
Tinallinge (Gemeente Winsum)
Herv.Kerk. Door vernieuwing van de achtergevel nog slechts deels middeleeuws gebouw. In de kerk houten koorhek 1549-1557; bank met gesneden ..

Woning onder schilddak met hoekschoorstenen

Tjarda van Starkenborghweg 12
Tinallinge (Gemeente Winsum)
Woning onder schilddak met hoekschoorstenen. Omlijste ingang; zesruitsvensters.

Transformatorgebouw in Interbellumstijl ("Tinallinge 1502")

Tjarda van Starkenborghweg 12
Tinallinge (Gemeente Winsum)
Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW opgetrokken in Interbellum-architectuur, gelegen aan het pad dat onder meer naar de Nederlands Hervormde kerk..

Kaart & Routeplanner