Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hek bij hervormde kerk en pastorie in Den Andel

Overig

De Streekweg 91
9956PR Den Andel (gemeente Winsum)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1886 1886 ca. 1886


Beschrijving van Hek bij hervormde kerk en pastorie

Omschrijving HEK behorende bij de Nederlands Hervormde kerk en pastorie van Den Andel, daterend uit omstreeks 1886. Balusters zijn van gietijzer en worden bekroond door een denneappel-achtige ornament; tussen balusters een hekwerk met rondboogvormen van smeedijzer en klaverbladvormen van gietijzer. Beweegbare delen bevinden zich ter hoogte van het pad naar de kerk, naar de entree van de pastorie en naar de consistorie. Hekwerk staat op lage muur van rode baksteen. Waardering Hek van algemeen cultuurhistorisch belang: -vanwege de hoge mate van gaafheid -vanwege de functionele relatie met de andere onderdelen van het complex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510802
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hek bij hervormde kerk en pastorie in Den Andel

Hervormde kerk en toren

De Streekweg 91
Den Andel (Gemeente Winsum)
Herv.Kerk en toren op verhoogd kerkhof. Eenbeukig rechtgesloten kerkgebouw met koepelgewelven overkluisd; vrijstaande toren. In de kerk pree..

Hervormde pastorie

De Streekweg 89
Den Andel (Gemeente Winsum)
Omschrijving PASTORIE met aangebouwde schuur gebouwd in 1886 in eclectische stijl. Omstreeks 1900 werd in schuurgedeelte een consistorie ge..

Hek bij begraafplaats hervormde kerk

De Streekweg 22
Den Andel (Gemeente Winsum)
Omschrijving BEGRAAFPLAATSHEK behorende bij begraafplaats van de Nederlands Hervormde kerk van Den Andel; vermoedelijk daterend uit 1907, t..

Klazienaheem

De Streekweg 16
Den Andel (Gemeente Winsum)
Omschrijving De RENTENIERSWONING is opgetrokken in bruine baksteen op een gepleisterd trasraam. De gevels zijn versierd met banden van gegl..

Klazienaheem, hekpijlers

De Streekweg 16
Den Andel (Gemeente Winsum)
Omschrijving Twee gepleisterde HEKPIJLERS uit dezelfde bouwperiode als de woning, op vierkante plint, rijk gedecoreerd met gepleisterde mot..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hek bij hervormde kerk en pastorie in Den Andel

Foto's (2)