Hek bij begraafplaats hervormde kerk in Den Andel

Graf Begraafplaats

De Streekweg 22
9956PS Den Andel (gemeente Winsum)

Beschrijving van Hek bij begraafplaats hervormde kerk

Omschrijving BEGRAAFPLAATSHEK behorende bij begraafplaats van de Nederlands Hervormde kerk van Den Andel; vermoedelijk daterend uit 1907, toen de begraafplaats werd uitgebreid. Hekwerk is geplaatst op een dam met bakstenen zijmuren die toegang geeft tot de begraafplaats. Hekwerk bestaat uit twee balusters met daartussen twee beweegbare delen en aan beide zijkanten een kwart rond gedeelte. Balusters hebben een vierkante doorsnede, zijn geconstrueerd van opengewerkt smeedwerk en worden bekroond met een vaas van gietijzer. De twee beweegbare delen zijn van smeedijzer; de verticale delen worden bekroond door lelie-achtige ornamenten van gietijzer. De kwart ronde zijstukken zijn eveneens van smeedijzer; de uitstekende delen worden bekroond met gietijzeren lelie-achtige ornamenten. Waardering Begraafplaatshek van algemeen cultuurhistorisch belang: -als voorbeeld van een begraafplaatshek uit het begin van de twintigste eeuw in de provincie Groningen -vanwege de fraaie vormgeving -vanwege de hoge mate van gaafheid -vanwege de functionele relatie met de andere onderdelen van het complex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)