Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Meyma, tuin in Rasquert

Tuin Park Landgoed

Meijmaweg 4
9955VD Rasquert (gemeente Winsum)
Groningen

Bouwjaar: 1926
Architect: waarsch. J. Vroom jr. (tuin) Vroom 1926 waarsch. J. Vroom jr. (tuin)


Beschrijving van Meyma, tuin

Omschrijving TUIN in 1926 aangelegd in landschapsstijl naar een ontwerp van waarschijnlijk de firma Vroom uit Glimmen. Tegelijkertijd werd voor Meymaweg 2 een tuin in dezelfde stijl aangelegd. Beide tuinen vormen een geheel met elkaar. De tuin van boerderij Meyma wordt aan de noord- en westzijde begrensd door de Meymaweg, aan de zuidzijde door een zijweg hiervan en aan de oostzijde door de kavelgrens. De tuin bestaat uit een siertuin, gelegen langs de Meymaweg, een moestuin, ten oosten van de hoofdschuur gelegen, en een weiland, ten oosten van de moestuin gelegen. Langs vrijwel de gehele Meymaweg loopt een brede sloot die een aftakking heeft die de moestuin van het weiland scheidt en vervolgens langs de zuidzijde van het weiland loopt. Een tweede waterelement wordt gevormd door de ronde vijver die ten noordwesten van het voorhuis is gesitueerd. Tussen voorhuis en vijver ligt een gazon. In de tuin is een aantal kunstmatige heuvelpartijen aangebracht. In het noordoostelijke deel van de tuin ligt parallel aan de Meymaweg een langgerekte heuvelpartij met grote loofbomen, waaronder eiken en beuken. Tussen moestuin en Meymaweg ligt een kleinere heuvel beplant met hoge loofbomen met aan de ene kant langs de weg een treures en aan de andere kant een treurbeuk. Ten zuidwesten van de bijschuur, langs de zijweg, ligt een derde heuvel met eveneens een langgerekte vorm die beplant is met hoge loofbomen. Rondom de moestuin staat een hoge loofboombeplanting. Waardering Siertuin van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang: -als voorbeeld van een siertuin bij een boerderijcomplex in de provincie Groningen uit de eerste helft van de twintigste eeuw -vanwege de voor de landschapsstijl kenmerkende vormgeving -vanwege de tamelijk hoge mate van gaafheid -vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met andere onderdelen van het complex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510798
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De boerderij Meyma anno 2011 in Rasquert
De bij Meyma gelegen tuin anno 2011

Meyma is een monumentale villaboerderij in het Groningse Rasquert, die dateert uit het begin van de 19e eeuw en waarvan het woongedeelte in 1924 werd vernieuwd naar een ontwerp van de architect Willem Reitsema.

Geschiedenis

De oudste delen van de boerderij - de schuren - dateren uit 1802. De boerderij ligt op het terrein van de voormalige borg Meyma, die in het begin van de 18e eeuw was afgebroken. Het nieuwe woonhuis van de boerderij werd in 1924 ontworpen door de in Leens woonachtige architect Reitsema. Twee jaar later werd de bouw van de woning gerealiseerd. In dezelfde periode werd de parkachtige tuin rond de boerderij aangelegd. De opdrachtgever was Klaas van Ikema[1]. Deze tuin vormt één geheel met de tuin van de naastgelegen voormalige ambtswoning van de burgemeester van Baflo. De tuin is waarschijnlijk een ontwerp van de firma Vroom uit Glimmen.

Het woongedeelte telt twee woonlagen onder een groot schilddak met een breed overstek. Reitsema gaf de villa vorm in een aan de Amsterdamse School verwante stijl. Hij gebruikte daarbij repeterende rechthoekige vormen onder andere in de vorm van ramen. Aan de westzijde van de woning (zie afbeelding) bevindt zich een erker met een balkon, dat voorzien is van een gedecoreerde borstwering van baksteen. Aan de zuidzijde van de woning is de oorspronkelijke gevelsteen van het oude voorhuis ingemetseld. Aan de oostzijde (aan de straatkant) bevindt zich de ingang in een portiek met een Art decodeur. Aan de noordzijde bevindt zich de nieuwe gevelsteen met de naam van de boerderij Meyma.

Zowel de boerderij met de schuren en de bijbehorende tuin zijn erkend als rijksmonumenten. De villaboerderij wordt gezien als een voorbeeld van de architectuur uit de jaren twintig van de 20e eeuw met schuren uit een vroegere periode. Ook de gaafheid, de vormgeving, het decoratieve karakter en de weerspiegeling van het werk van Reitsma zijn van belang geweest bij deze erkenning. De tuin is van belang vanwege de gaafheid en het fungeren als voorbeeld van dergelijke tuinen, die zijn vormgegeven in de zogenaamde landschapsstijl.


Monumenten in de buurt van Meyma, tuin in Rasquert

Meyma

Meijmaweg 4
Rasquert (Gemeente Winsum)
Omschrijving VILLABOERDERIJ ontworpen in 1924 door W. Reitsema in een regionale Amsterdamse Schoolstijl, gebouwd in 1926 en oorspronkelijk ..

Burgemeestersvilla Voorm. burgemeestersvilla in eclectische stijl met tuin

Meijmaweg 2
Rasquert (Gemeente Winsum)
Inleiding Voormalige burgemeestersVILLA uit 1868 met TUIN met landschappelijke aanleg, vermoedelijk van omstreeks 1926. Huis en tuin zijn ..

Arbeiderswoningen onder langgerekt zadeldak met wolfseinden

Meijmaweg 6
Rasquert (Gemeente Winsum)
ARBEIDERSWONINGEN onder langgerekt zadeldak met wolfeinden. Alle vensters met zes ruiten.

Woning onder dwars zadeldak met wolfseinden en forse schoorstenen

Meijmaweg 21
Rasquert (Gemeente Winsum)
WONING onder dwars zadeldak met wolfeinden waarboven forse schoorstenen. Omlijste deur en zesruitsvensters.

Asinga

Azingaweg 2
Rasquert (Gemeente Winsum)
Boerderij Asinga. Boerderij van het hoekplaatstype. Voorhuis tussen topgevels; beganegronds zesruitsvensters; in de top smalle achtruiters. ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)