Meyma, tuin in Rasquert

Meijmaweg 4
9955VD Rasquert (gemeente Winsum)

Architect: waarsch. J. Vroom jr. (tuin) Vroom 1926 waarsch. J. Vroom jr. (tuin)

Beschrijving van Meyma, tuin

Omschrijving TUIN in 1926 aangelegd in landschapsstijl naar een ontwerp van waarschijnlijk de firma Vroom uit Glimmen. Tegelijkertijd werd voor Meymaweg 2 een tuin in dezelfde stijl aangelegd. Beide tuinen vormen een geheel met elkaar. De tuin van boerderij Meyma wordt aan de noord- en westzijde begrensd door de Meymaweg, aan de zuidzijde door een zijweg hiervan en aan de oostzijde door de kavelgrens. De tuin bestaat uit een siertuin, gelegen langs de Meymaweg, een moestuin, ten oosten van de hoofdschuur gelegen, en een weiland, ten oosten van de moestuin gelegen. Langs vrijwel de gehele Meymaweg loopt een brede sloot die een aftakking heeft die de moestuin van het weiland scheidt en vervolgens langs de zuidzijde van het weiland loopt. Een tweede waterelement wordt gevormd door de ronde vijver die ten noordwesten van het voorhuis is gesitueerd. Tussen voorhuis en vijver ligt een gazon. In de tuin is een aantal kunstmatige heuvelpartijen aangebracht. In het noordoostelijke deel van de tuin ligt parallel aan de Meymaweg een langgerekte heuvelpartij met grote loofbomen, waaronder eiken en beuken. Tussen moestuin en Meymaweg ligt een kleinere heuvel beplant met hoge loofbomen met aan de ene kant langs de weg een treures en aan de andere kant een treurbeuk. Ten zuidwesten van de bijschuur, langs de zijweg, ligt een derde heuvel met eveneens een langgerekte vorm die beplant is met hoge loofbomen. Rondom de moestuin staat een hoge loofboombeplanting. Waardering Siertuin van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang: -als voorbeeld van een siertuin bij een boerderijcomplex in de provincie Groningen uit de eerste helft van de twintigste eeuw -vanwege de voor de landschapsstijl kenmerkende vormgeving -vanwege de tamelijk hoge mate van gaafheid -vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met andere onderdelen van het complex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)