Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brugwachterswoning met aangebouwde schuur in Garnwerd

Woonhuis

Hunzeweg 36
9893PD Garnwerd (gemeente Winsum)
Groningen

Bouwjaar: 1932-'33 1933 1932-'33


Beschrijving van Brugwachterswoning met aangebouwde schuur

Omschrijving BRUGWACHTERSWONING met aangebouwde SCHUUR uit 1932-33, opgetrokken in een licht gesinterde rode baksteen in Noors verband op een trasraam van klinkers met rollaagbeëindiging. Het zadeldak is gedekt met een rode Hollandse pan en heeft een gemetselde schoorsteen midden op de nok, een rechthoekige houten goot met overstek, en in het noordelijk dakvlak een dakkapel met tweeruits venster. De entree bevindt zich in de oostgevel en bestaat uit een houten deur met een vierruits deurlicht in een portiek van drie gemetselde, verspringende rollagen. Naast de deur een driezijdige erker met drie ruiten. In de topgevel twee tweeruitsvensters met bovenin de top een klein venster. De zuidgevel heeft twee samengestelde vensters, evenals de westgevel die een topgevel heeft met dezelfde vensterindeling als die van de oostgevel. Alle vensters hebben een rollaag. De noordgevel heeft een betonnen koekoek voor één keldervenster, afgesloten door een ijzeren rooster. Aan de noordgevel is een kleine SCHUUR gebouwd onder een plat dak van mastiek en grind. De westzijde heeft een deur met vierruits deurlicht, de noordzijde twee samengestelde vensters en de oostzijde één klein venster. Waardering Brugwachterswoning bij ophaalbrug van algemeen cultuurhistorisch belang - vanwege de functionele relatie met de andere onderdelen van het complex - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met café Hammingh - vanwege de ligging op de dijk (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510791
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brugwachterswoning met aangebouwde schuur in Garnwerd

Dijkcoupure in de westelijke Reitdiepsdijk

Hunzeweg 36
Garnwerd (Gemeente Winsum)
Omschrijving DIJKCOUPURE in de westelijke Reitdiepsdijk bestaande uit twee gemetselde wanden van licht gesinterde rode baksteen afgezet met..

Café Hammingh

Hunzeweg 32
Garnwerd (Gemeente Winsum)
Blokvormig pand met verdieping onder laag schilddak met hoekschoorstenen. Vensterkozijn met afgeronde hoeken. Overal zes ruiten per venster.

Meeuw De Meeuw

Hunzeweg 38
Garnwerd (Gemeente Winsum)
Molen de Meeuwe; achtkante bovenkruier met stelling; in 1851, gebouwd.

IJzeren ophaalbrug over het Reitdiep

Hunzeweg 36
Garnwerd (Gemeente Winsum)
Omschrijving IJzeren OPHAALBRUG met hameipoort, vakwerkbalans, langsschoren en hangstangen. De brug heeft een onderbouw van gewapend beton ..

Schuur onder groot zadeldak

Burgemeester Brouwersstraat 19
Garnwerd (Gemeente Winsum)
Schuur onder groot zadeldak.

Kaart & Routeplanner

Route naar Brugwachterswoning met aangebouwde schuur in Garnwerd

Foto's (1)