Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde pastorie 1 Voorm. hervormde pastorie met consistorie in Winsum

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 12
9951AD Winsum
Groningen

Bouwjaar: 1887


Beschrijving van Hervormde pastorie 1 Voorm. hervormde pastorie met consistorie

Omschrijving Voormalige PASTORIE uit 1887 op nagenoeg vierkante plattegrond, opgetrokken in een rood-bruine baksteen, met alleen aan de voorzijde een gepleisterde plint onder een gepleisterde cordonlijst. Het afgeknotte schilddak is deels gedekt met een zwart geglazuurde Friese golfpan en deels met een muldenpan en heeft vier gemetselde nokschoorstenen en een kroonlijst. T-vensters onder een segmentboog met gepleisterde sluitsteen geleden de gevels. Op de hoeken van de gevels gemetselde pilasters. Aan de noordzijde bevindt zich de entree, bestaande uit een dubbele paneeldeur met twee deurlichten met siersmeedwerk ervoor. De deur heeft een houten omlijsting samengesteld uit twee gegroefde pilasters met fantasiekapiteel en een kroonlijst. Voor de deur een natuurstenen stoepje en aan weerszijden twee vensters, met elkaar verbonden via de cordonlijst. Onder de twee vensters links van de deur bevinden zich twee keldervensters onder een segmentboog met gepleisterde sluitsteen. De westgevel wordt in vieren gedeeld door gemetselde pilasters en heeft twee blinde vensters. De zuidgevel heeft een middenrisaliet met openslaande paneeldeuren met bovenlicht onder een segmentboog met gepleisterde sluitsteen. De openslaande deuren herhalen zich aan weerszijden van het risaliet, alleen zijn de deuren rechts ervan later aan de onderzijde dichtgezet. Naast de deuren een T-venster. In het dakvlak boven het risaliet een dakkapel met kroonlijst en twee gepleisterde pilasters. De dakkapel heeft een samengesteld T-venster onder twee segmentbogen. Aan de oostgevel is een CONSISTORIEKAMER gebouwd, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in rood-bruine baksteen. Het zadeldak is gedekt met een zwarte muldenpan en heeft een hoge, gemetselde schoorsteen en een mastgoot op houten klossen. De beide topgevels hebben een klimmend keperboogfries en een gietijzeren roosvenster, en worden afgedekt door een aangesmeerde rand met tuit. Vier lisenen geleden de oostgevel en de noord- en zuidgevel hebben hoeklisenen. In de oostgevel een houten deur met een gebogen tweeruits bovenlicht. In de noord- en zuidgevel twee zesruits vensters onder een rollaag. In het INTERIEUR is de hoofdgang met tochtportaal vermeldenswaard, met name de decoratieve tegels op de vloer, het gestucte plafond met rozet, de tochtdeur met boven- en zijlichten van gekleurd glas en de twee met hout omlijste bogen die toegang verlenen tot de zijgang en de trapopgang. Tevens is van belang de houten trap met decoratieve houten pijlers en ijzeren spijlen. Waardering Pastorie met consistoriekamer van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang - als voorbeeld van een pastorie met consistorie uit 1887 - vanwege de sobere, verzorgde vormgeving met eclectische elementen - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur - vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met de kerk (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510781
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde pastorie 1 Voorm. hervormde pastorie met consistorie in Winsum

Hervormde pastorie 2 Voorm. hervormde pastorie, toegangshek

Kerkstraat 12
Winsum
Omschrijving TOEGANGSHEK bij de kerk bestaande uit twee gepleisterde, gedecoreerde pijlers met een dekplaat met vierzijdige punt. Een gebog..

Hervormde pastorie 3 Voorm. hervormde pastorie, schuurtje

Kerkstraat 12
Winsum
Omschrijving SCHUURTJE op rechthoekige plattegrond van rood-bruine baksteen, onder een zadeldak gedekt met een Friese golfpan. Het dak heef..

Hervormde kerk en toren van Winsum

Kerkstraat 14
Winsum
Herv.Kerk en toren op kerkhof. Eenbeukig kerkgebouw, waarvan waarschijnlijk de zuidmuur van het schip nog 12e eeuws kan zijn. Het koor verto..

Vriendschap De Vriendschap

Kerkstraat 1
Winsum
Molen de Vriendschap. Achtkante bovenkruier met stelling gebouwd in 1801.

Laag pand onder dwars zadeldak tussen topgevels

Hoofdstraat W 43
Winsum
Laag pand onder dwars zadeldak tussen topgevels. Omlijste ingang.

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde pastorie 1 Voorm. hervormde pastorie met consistorie in Winsum

Foto's (1)