Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rolpaal in Feerwerd

Weg En Waterwerk

Mentaweg 1
9892TA Feerwerd (gemeente Winsum)
Groningen

Bouwjaar: 1850-1900 1900 1850-1900


Beschrijving van Rolpaal

Omschrijving ROLPAAL, bestaande uit een rechtopstaande ijzeren balk (I-profiel) waaraan een gegoten, gegroefde ijzeren rol met ijzeren beugels is bevestigd. Aan de bovenzijde wordt de balk met de rol verbonden via een ijzeren stang met krul en aan de onderzijde is de balk aan de grond bevestigd middels een ijzeren stang op een houten blokje. Waardering Rolpaal van algemeen cultuurhistorisch belang - als herinnering aan de bloeiende trekvaart uit de tweede helft van de 19de eeuw - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met het kanaal - vanwege de functionele relatie met de andere jaagpaal - vanwege de redelijke mate van zeldzaamheid in de provincie Groningen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510779
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Rolpaal
Feerwerd - rolpalen.jpg
Locatie bij Mentaweg 1, Feerwerd
Coördinaten 53° 18′ NB, 6° 27′ OL
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 510778
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

De rolpalen bij Feerwerd, in de Nederlandse provincie Groningen, zijn rijksmonumenten.

Beschrijving

De rolpalen uit de tweede helft van de 19e eeuw werden geplaatst aan het jaagpad naast het Oldehoofsch kanaal bij Feerwerd. Dergelijke palen werden gebruikt als hulpmiddel bij het jagen van schepen.

De circa 180 cm hoge palen bestaan elk uit een ijzeren balk met I-profiel en een afgeschuinde top. De palen zijn geel geschilderd, de houten rollen zijn zwart. De geleidebeugels hebben aan de bovenzijde een sierkrul.[1]

Monumentenstatus

De rolpalen werden in 1998 als rijksmonument in het monumentenregister ingeschreven. Ze worden beschouwd als van algemeen cultuurhistorisch belang; als herinnering aan de bloeiende trekvaart uit de tweede helft van de 19e eeuw, vanwege de hoge mate van gaafheid, vanwege de ruimtelijke-visuele en functionele relatie met het kanaal en vanwege de redelijke mate van zeldzaamheid in de provincie Groningen.[2][3]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Rolpaal in Feerwerd

Rolpaal

Mentaweg 1
Feerwerd (Gemeente Winsum)
Omschrijving ROLPAAL, bestaande uit een rechtopstaande ijzeren balk (I-profiel) waaraan een gegoten, gegroefde ijzeren rol met ijzeren beug..

Joeswert

Mentaweg 1A
Feerwerd (Gemeente Winsum)
Molen Joeswerd; achtkante bovenkruier met stelling; in 1855 gebouwd als korenmolen.

Hervormde pastorie

Valgeweg 2
Feerwerd (Gemeente Winsum)
Inleiding PASTORIE gebouwd in 1882-83 door aannemer J. Huizinga uit Oldehove in Eclectische stijl, behorende bij de Nederlands Hervormde ke..

Hervormde kerk op kerkhof (Jacobuskerk)

Valgeweg 3
Feerwerd (Gemeente Winsum)
Ned.Herv.Kerk op Kerkhof. Wegens het zware muurwerk nog wel middeleeuwse kerkgebouw, later van een lagere kap voorzien en van nieuwe oosteli..

Pand onder schilddak met hoekschoorstenen

Valgeweg 12
Feerwerd (Gemeente Winsum)
Landelijk pand onder schilddak met hoekschoorstenen; zesruitsvensters.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)