Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Theekoepel in Deventer

Tuin Park Landgoed

Langestraat 134
7419AW Deventer
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1860 1860 ca. 1860


Beschrijving van Theekoepel

Inleiding De Hoven, gelegen aan de overkant van de IJssel, is in aanleg een uit de zeventiende eeuw daterend tuinengebied. Deventenaren richtten hier in de vorige eeuw ontspannings- en moestuinen in. Een gebruikelijk onderdeel van deze cultuur vormde het genieten van een kopje thee in een speciaal daartoe gebouwde theekoepel, onderwijl genietend van het uitzicht. In het gebied komen meerdere theekoepels voor. Deze THEEKOEPEL dateert van rond 1860 en is uitgevoerd in Neo-Classicistische stijl. De koepel staat op een verhoging omdat de laag gelegen Hoven wel eens overstroomden en omdat dit een goed uitzicht verschaft. Van het uitzicht is nu niet meer te genieten, de koepel staat in de tuin van een eengezinswoning. Omschrijving Zeshoekige theekoepel op een stenen basement met stoep onder een uitzwenkend tentdak. De gootlijst met overstek steunt op ijzeren consoles. De blinde rugzijde is gemetseld in baksteen. Haaks op de rug twee deels gemetselde deels houten gevels. De overige drie zijden zijn in hout uitgevoerd. In de vijf houten geveldelen glasdeuren tussen pilasters, verbonden door een rondboog met kuif, met halfrond bovenlicht met radiale sierroeden. Waardering Theekoepel van cultuur- en architectuurhistorisch belang - als herinnering aan het oorpsronkelijk gebruik van de Hoven - als representatief onderdeel van een typische vorm van recreatie - vanwege de kwaliteit van het ontwerp - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510773
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Theekoepel in Deventer

"Het Schol": houten huis

Wilpsedijk 6
Wilp (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 4: HOUTEN HUIS (Xxa) gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" aan de oprijlaan ten noordoo..

"Het Schol": tuinmanshuis

Wilpsedijk 8
Wilp (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 3: TUINMANSHUIS, (XIXc) gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" ten noordwesten van het h..

IJsselhotel

Worp 2
Deventer
IJsselhotel. Gepleisterd gebouw, uit het 3e kwart van de 19e eeuw, op H-vormige plattegrond in de late neo-classicistische trant. Het voorst..

"Het Schol"

Wilpsedijk 10
Wilp (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" in 1851, naar ontwerp van ene M. van Hart..

Parkaanleg

Wilpsedijk 10
Wilp (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, tussen 1845 en 1849 in landschapsstijl aangelegd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)