Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boreelkazerne in Deventer

Militair Object

Houtmarkt 5
7411CG Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1847-1848
Architect: B. Looman en J.H. Rijsterborgh


Beschrijving van Boreelkazerne

Inleiding De KAZERNE met de naam "Boreelkazerne" is gebouwd in 1847-'48, naar ontwerp van B. Looman, met als constructeur J.H. Rijsterborgh. Het gebouw is ontworpen in Neo-Romaanse stijl (rondbogenstijl). Het bouwkundig ontwerp dateert uit een tijd waarin materiaal duurder was dan arbeid. De constructie verjongt per bouwlaag; de muren van de begane grond zijn 2,5 steens, van de eerste verdieping 2 steens en van de tweede 1,5 steens. Het casco is nog in originele staat. Rond 1900 zijn brandwerende deuren aangebracht. In de jaren '50 is de kazerne enigszins gemoderniseerd, enkele trappen zijn vervangen, enkele slaapzalen zijn kantoren geworden. Tussen de vleugels van het gebouw een ERFSCHEIDING. Omschrijving Kazerne opgetrokken in baksteen over drie bouwlagen met mezzanino vanaf een U-vormige plattegrond onder een met Hollandse pannen gedekt schilddak. De mezzanino verdieping met gietijzeren roosvensters is witgepleisterd waarmee een kroonlijst is gesuggereerd. De drie trappenhuizen, centraal in de drie bouwvolumes, zijn tussen brandkeermuren gevat die door de mezzaninogevel en het dakschild steken. Onder de vensterdorpels op beide verdiepingen loopt rondom een waterlijst, de onderste zwaarder uitgevoerd. Op alle verdiepingen zestienruits gietijzeren rondboogvensters met zesruits bovenlicht met radiale roedenverdeling. De zuidvleugel is met vijftien vensterassen in de buitengevel langer dan de noordvleugel met tien. De kopgevels van de vleugels tellen twee vensterassen. In de hoofdgevel aan de binnenhof (W) tussen de brandkeermuren een middenpartij over drie vensterassen met daarin de entree. Deze heeft een groot halfrond bovenlicht met een stervormige roedenverdeling. Aan weerszijden van de middenpartij acht vensterassen. In de oksels, voor de trappenhuizen van de vleugels, dezelfde entrees. De achtergevel (O) heeft eenzelfde geleding als de hoofdgevel. Aan weerszijden van de gevel werken de kopgevels van de vleugels als hoekrisalieten. Ter hoogte van de mezzanino in de binnengevel van de vleugels en in de achtergevel dubbele laaddeuren. De erfscheiding bestaat uit een gietijzeren hekwerk tussen geschoorde gietijzeren pijlers met goudkleurige hellebaarden. De toegangshekken bevinden zich tussen bakstenen pijlers met uitgemetselde rondboog friezen. Waardering Kazerne van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - in de geschiedenis van de vaderlandse militaire defensie - vanwege de typologie - vanwege de beeldbepalende ligging aan de Houtmarkt - vanwege de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510772
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boreelkazerne in Deventer

Gerestaureerd onderkelderd huis met in- en uitgezwenkte topgevel

Walstraat 125
Deventer
Gerestaureerd onderkelderd huis met in- en uitgezwenkte topgevel. XVII-XX.

Arbeiderswoningen

Bergpoortstraat 6
Deventer
Omschrijving Arbeiderswoningen opgetrokken in baksteen deels over één, deels over twee bouwlagen onder met Hollandse pannen gedekte schil..

Vrijliggend pand op rechthoekige grondslag

Bergkerkplein 12
Deventer
Vrijliggend pand op rechthoekige grondslag; gepleisterde lijstgevels; eenvoudige deuromlijsting. XIX A.

Nabij de bergkerk gelegen pand

Bergkerkplein 13
Deventer
Nabij de Bergkerk gelegen pand, waarvan de achtergevel gevormd wordt door de stadsmuur. Schilddak; gepleisterde lijstgevel aan de voorzijde...

Fabrieksgebouw met zaadpakhuis

Bergpoortstraat 19
Deventer
Omschrijving Fabrieksgebouw met zaadpakhuis en schoorsteen. De voorbouw is opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)