Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Drinkwaterpompstation met filtergebouw in Deventer

Nijverheid Industrie

Ceintuurbaan 401
7413DL Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1892
Architect: J.A. Mulock Houwer


Beschrijving van Drinkwaterpompstation met filtergebouw

Inleiding Aan het eind van de negentiende eeuw begonnen locale overheden het belang in te zien van een goede drinkwatervoorziening voor de volksgezondheid. Bovendien was winst te behalen uit de exploitatie van een drinkwaterleiding. Gemeentes namen dan ook het particulier initiatief over tot het oprichten van waterwinbedrijven. Het Gemeentelijk Hogedruk Waterleidingbedrijf te Deventer is in 1890 opgericht, aan het begin van een periode van snelle uitbreiding van het Nederlandse drinkwaterleidingnet. Het bedrijf, nu onderdeel van de Waterleidingmaatschappij Overijssel, behoort tot een van de eerste gemeentelijke waterleidingbedrijven in het land. Het POMPSTATION met aangebouwd FILTERGEBOUW maakt onderdeel uit van het waterleidingbedrijf. Het is in 1892 in Neo-Renaissancestijl gebouwd, naar ontwerp van stadsarchitect J.A. Mulock Houwer. Het bedrijf bestaat verder uit een reinwaterkelder, bijna geheel aan het oog onttrokken, twee dienstwoningen en een watertoren, die beschermd is (R: 12706). Voor de winning van grondwater vormt het pompstation de spil van het bedrijf waaromheen de andere gebouwen zijn gegroepeerd. Hier bevinden zich de opvoer- en krachtwerktuigen. Dit pompstation is nog in gebruik en vrijwel in oorspronkelijke staat. In 1970 is de oorspronkelijke installatie vervangen door elektrisch aangedreven opvoer- en krachtwerktuigen, zonder dat daarbij belangrijke bouwkundige wijzigingen zijn aangebracht. De betegelde bak waarin de installatie staat is behouden. De schoorsteen voor de stoommachine is afgebroken. Nadat het water is opgepompt wordt het gezuiverd. De filterketels die in het aanpalende filtergebouw zijn opgesteld zijn van na 1950. De voor Nederland betrekkelijk zeldzame zuiveringsmethode is echter niet wezenlijk veranderd. Omschrijving Pompstation met filtergebouw opgetrokken in baksteen over één bouwlaag met deels verdiepte vloer vanaf een rechthoekige plattegrond, onder een met bouletpannen gedekt mansardedak. In de voorgevel drie negenruits schuifvensters onder segmentbogen. In de geveltop een laaddeur met aan weerszijden een roosvenster. In de zijgevels vier negenruits schuifvensters onder segmentbogen. Tussen de vensters muurankers van sierijzer. Waardering Pompstation met filtergebouw van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang - als onderdeel van een van de eerste gemeentelijke waterleidingbedrijven van Nederland - als onderdeel van een produktie-eenheid die als geheel illustratief is voor de grondwaterwinning in Nederland - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met andere gebouwen van het waterleidingbedrijf - vanwege de ligging in een landelijke omgeving hetgeen kenmerkend is voor grondwaterwinbedrijven. - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510771
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Drinkwaterpompstation met filtergebouw in Deventer

Watertoren

Ceintuurbaan 401
Deventer
De in 1892 gebouwde watertoren in neo-renaissance-stijl. Ontwerp: J.A. Mulock Houwer, destijds gemeente-architect te Deventer. Uit paars-rod..

Orgel Heilig Hartkerk

Zwolseweg 96
Deventer
RK kerk van het H. Hart van Jezus, beschermd vanwege het orgel met hoofd- werk en nevenwerk, in 1859 gemaakt door de Gebr. van der Aa te Oos..

Poortgebouw rk-begraafplaats

Ceintuurbaan 18
Deventer
Inleiding Bij de stichting in 1869 van de rooms katholieke begraafplaats is het POORTGEBOUW/BAARHUIS gebouwd. Het bakstenen gebouw is uitge..

Aula en dienstwoning begraafplaats

Diepenveenseweg 80
Deventer
Omschrijving Aula en opzienerswoning in baksteen opgetrokken over één bouwlaag vanaf een T-vormige plattegrond onder met bouletpannen ged..

Oude begraafplaats

Diepenveenseweg 80
Deventer
Omschrijving Begraafplaats, door middel van een middenpad vanaf het toegangshek ingedeeld in twee helften. De aanleg van het oudste deel va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Drinkwaterpompstation met filtergebouw in Deventer

Foto's (1)