Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poortgebouw rk-begraafplaats in Deventer

Graf Begraafplaats

Ceintuurbaan 18
7415AL Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1869


Beschrijving van Poortgebouw rk-begraafplaats

Inleiding Bij de stichting in 1869 van de rooms katholieke begraafplaats is het POORTGEBOUW/BAARHUIS gebouwd. Het bakstenen gebouw is uitgevoerd in een mengvorm van neo-gotiek en Hollandse neo-renaissancestijl. Dit poortgebouw is nagenoeg identiek aan het exemplaar dat in Rijssen staat (mon.nr. 508557) op de in 1880 gestichte r.k. begraafplaats aldaar. De klok is gegoten door Gerhardus van Wou. Omschrijving Vrijstaand poortgebouw/baarhuis opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak, gedekt met leien. Het dak heeft in het midden steekkappen boven het poortgedeelte. Op de kruising van de kappen een overhoeks geplaatst hoog klokkentorentje met ingezwenkt tentdak (boven inzwenking octogonaal) met leien in Maasdekking. Galmgaten onder topgeveltje met windveren. Trapgevels aan alle dakeinden. Het gebouw heeft een horizontale gevelgeleding: een bakstenen plint, sierbanden van baksteen en waterlijsten. In de gevels aan de straatzijde (Z) en in de poort blinde spitsboognissen. Aan de begraafplaats zijde (N) recht gesloten deuren onder uitgemetselde spitsbogen met gotische traceringen in de boogvelden. Risalerend poortgedeelte met spitsbogen. Poortdoorgang onder kruis-ribgewelf. In de geveltoppen recht gesloten vensters onder spitsbogen. Roosvensters in alle boogvelden. Muurankers in siersmeedijzer. In de dakruiter bevindt zich een klok met de slagtoon C2 en datering 1494, gehangen in een smeedijzeren klokkenstoel. Waardering Poortgebouw/lijkenhuis van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als functioneel en ruimtelijk onderdeel van de Rooms Katholieke begraafplaats - vanwege de kwaliteit van het ontwerp en de gebruikte typologie - vanwege de ligging van het gebouw aan de Ceintuurbaan - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510770
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Poortgebouw rk-begraafplaats in Deventer

Handelsschool

Ceintuurbaan 8
Deventer
Inleiding In het begin van deze eeuw werd ten oosten van de stad het traject van de Ceintuurbaan uitgezet als de toekomstige ontsluiting va..

Aula en dienstwoning begraafplaats

Diepenveenseweg 80
Deventer
Omschrijving Aula en opzienerswoning in baksteen opgetrokken over één bouwlaag vanaf een T-vormige plattegrond onder met bouletpannen ged..

Oude begraafplaats

Diepenveenseweg 80
Deventer
Omschrijving Begraafplaats, door middel van een middenpad vanaf het toegangshek ingedeeld in twee helften. De aanleg van het oudste deel va..

Dienstwoning begraafplaats

Diepenveenseweg 78
Deventer
Omschrijving Dienstwoning van één bouwlaag in baksteen opgetrokken vanaf een L-vormige plattegrond, onder met bouletpannen gedekte zadeld..

Rijks Koloniale Landbouwschool

Brinkgreverweg 69
Deventer
Omschrijving SCHOOL opgetrokken in baksteen vanaf een L-vormige plattegrond over twee bouwlagen onder met Hollandse pannen gedekte wolfdake..

Kaart & Routeplanner

Route naar Poortgebouw rk-begraafplaats in Deventer

Foto's (1)