Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Inkt- en lakfabriek in Deventer

Nijverheid Industrie

Bergsingel 15
7411CN Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1889
Architect: G. te Riele


Beschrijving van Inkt- en lakfabriek

Inleiding FABRIEKSGEBOUW in 1889 als inkt- en lakfabriek gerealiseerd naar ontwerp van G. Te Riele. Het pand is in Neo-Renaissance stijl gebouwd. Tegenwoordig (jaren '90 van de twintigste eeuw) wordt de voormalige fabriek gebruikt als atelierverzamelgebouw en woonhuis. Omschrijving Groot pand van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder een afgeknot schilddak, gedekt met rode muldenpannen. De gevels zijn opgetrokken in bruine baksteen op een iets uitgemetseld trasraam en voorzien van gepleisterde speklagen. Langs de dakrand een fries met siermetselwerk. In de voorgevel (ZO) wordt een over beide bouwlagen risalerend geveldeel boven een kroonlijstje beëindigd door een halsgevel met hijsbalk, klauwstukken en frontonbekroning. In het risaliet 3 boven elkaar geplaatste, iets in de gevel teruggelegde, dubbele deuren met ijzerbeslag. De bovenste deur onder een korfboog met gepleisterde aanzetstenen en een masker als sluitsteen; de middelste deur onder segmentboog met diamantkoppen in de aanzet- en sluitstenen. De terugliggende entreedeur op de begane grond onder korfboog met aanzetstenen en decoratieve sluitsteen. Ter weerszijden van het risaliet op beide bouwlagen een kruisvenster onder getoogde, gepleisterde hanekammen. In de linker gevelhoek een deur met bovenlicht onder dito hanekam. In de zijgevels zijn vensters van hetzelfde type geplaatst. Interieur Het interieur is sober maar intakt. Op de beganegrond en de verdieping domineren de houten kolommen. Waardering Fabriek van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: - de oorspronkelijke en bijzondere funktie - de kwaliteit van het ontwerp van Gerrit te Riele - de Neo-Renaissance bouwstijl - de gaafheid van het ex- en interieur - het beeldbepalende karakter (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510764
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Inkt- en lakfabriek in Deventer

Arbeiderswoningen

Raamstraat 61
Deventer
Omschrijving Arbeiderswoningen opgetrokken in baksteen deels over één, deels over twee bouwlagen onder met Hollandse pannen gedekte schil..

Pakhuis, later gebruikt als fabriek, opgetrokken in baksteen vanaf een gerende, bijna driehoekige plattegrond over vier bouwlagen onder een afgeknot z ..

Raamstraat 59
Deventer
Omschrijving PAKHUIS, later gebruikt als fabriek, opgetrokken in baksteen vanaf een gerende, bijna driehoekige plattegrond over vier bouwla..

Fabrieksgebouw met zaadpakhuis

Bergpoortstraat 19
Deventer
Omschrijving Fabrieksgebouw met zaadpakhuis en schoorsteen. De voorbouw is opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over ..

Arbeiderswoningen

Bergpoortstraat 6
Deventer
Omschrijving Arbeiderswoningen opgetrokken in baksteen deels over één, deels over twee bouwlagen onder met Hollandse pannen gedekte schil..

Silogebouw en fabriek

Bergpoortstraat 23
Deventer
Omschrijving SILOGEBOUW en fabriek. Het silogebouw is opgetrokken in baksteen vanaf een vierkante plattegrond onder een zadeldak. De dispos..

Kaart & Routeplanner

Route naar Inkt- en lakfabriek in Deventer

Foto's (2)