Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pakhuis met kantoor in Deventer

Gebouw

Geert Grootestraat 8
7411GS Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1868-1869


Beschrijving van Pakhuis met kantoor

Inleiding Het PAKHUIS MET KANTOOR dateert van 1868-'69. Het pakhuis met neo-classicistisch voorgebouw verkeert nog in oorspronkelijke staat. In het bedrijfsgedeelte is gebruik gemaakt van gietijzeren kolommen. Omschrijving Het pakhuis bestaat uit een kantoor- en een bedrijfsgedeelte. Het kantoorgedeelte is opgetrokken over één bouwlaag met een gepleisterde plint onder een met Hollandse pannen gedekt schilddak. Langs de drie vrije, gepleisterde gevels is de goot uitgevoerd als kroonlijst, uitkragend op de hoeken boven de hoekpilasters. De entreegevel telt drie traveeën, de zijgevels één. De entreegevel heeft een middenrisaliet bekroond door een fronton. Het risaliet is glad gepleisterd, de andere traveeën hebben schijnvoegen. In de linker twee traveeën en in de zuidgevel een zesruits schuifvenster, in de rechter travee een dubbele paneeldeur met bovenlicht, in de noordgevel een nis, allen afgesloten door een rondboog. Het pand is met de oostgevel tegen het bedrijfsgedeelte aangebouwd. Het bedrijfsgedeelte bestaat uit twee gebouwen. Het hoofdgebouw is opgetrokken in baksteen over drie bouwlagen onder een met Hollandse pannen gedekt schilddak. Rondom loopt een kroonlijst. Alle vensters zijn segmentboogvormig en hebben een in gele steen gemetselde strek met oren. De hoofdgevel (Z) heeft een verticale driedeling. Het middendeel, dat iets terugligt in de gevel, gaat hoger op en heeft een topgevel, waarlangs de geknikte kroonlijst loopt. De drie geveldelen hebben ieder twee vensterassen met op alle bouwlagen een venster of een laaddeur. Op de begane grond op de eerste en vierde as van links een deur, op de vijfde een dubbele deur. In de geveltop van het middendeel twee vensters met een rondboogvormige strek op een gemeenschappelijke raamdorpel. De achtergevel (N) telt drie vensterassen met op de eerste en tweede verdieping een venster. Op de begane grond links een dubbele deur. Tegen de oostwand van het grote deel staat een klein in dezelfde steen gemetseld bedrijfsgebouwtje onder een zadeldak. Ook hier strekken in geel metselwerk. In de geveltoppen rozetvensters. De begane grond van de zuidgevel is gewijzigd. Waardering Fabriek van (cultuur- en) architectuurhistorisch belang: - vanwege de oorspronkelijke functie - vanwege de bijzondere typologie waarin een structuur van ijzeren kolommen verwerkt is - vanwege de gaafheid - vanwege de zeldzaamheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510763
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pakhuis met kantoor in Deventer

Pand, dat het rechter gedeelte van de afrondende rechter hoek vormt van een in het derde kwart van de 19e eeuw als een symmetrisch geheel ontworpen st ..

Geert Grootestraat 1
Deventer
Pand, dat het rechter gedeelte van de afrondende rechter hoek vormt van een in het derde kwart van de 19e eeuw als een symmetrisch geheel on..

Pand, dat het linker gedeelte van de afrondende rechter hoek vormt van een in het derde kwart van de 19e eeuw als een symmetrisch geheel ontworpen str ..

Keizerstraat 6
Deventer
Pand, dat het linker gedeelte van de afrondende rechter hoek vormt van een in het derde kwart van de 19e eeuw als een symmetrisch geheel ont..

Pand dat een onderdeel is van een in het derde kwart van de 19e eeuw als een symmetrisch geheel ontworpen straatwand

Keizerstraat 8
Deventer
Pand dat een onderdeel is van een in het derde kwart van de 19e eeuw als een symmetrisch geheel ontworpen straatwand. Vijf traveeën brede g..

Pand dat onderdeel is van een in het derde kwart van de 19e eeuw als een symmetrisch geheel ontworpen straatwand

Keizerstraat 10
Deventer
PAND dat onderdeel is van een in het derde kwart van de 19e eeuw als een symmetrisch geheel ontworpen straatwand. Drie traveeën brede lijst..

Pakhuis met gepleisterde in- en uitgezwenkte topgevel

Walstraat 16
Deventer
Pakhuis met gepleisterde in- en uitgezwenkte topgevel, waarvan de bekronende overhoekse pinakels hun koppen verloren hebben. Omstreeks 1600.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pakhuis met kantoor in Deventer

Foto's (1)