Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gevel met winkelpui in Deventer

Woonhuis

Kleine Overstraat 57
7411JJ Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Gevel met winkelpui

Inleiding GEVEL MET WINKELPUI naar ontwerp van G.D. Gantvoort uit 1895. Gevel en pui zijn rijk gedetailleerd in eclectische stijl. De boogtrommel van het middenraam op de tweede verdieping is de gevelsteen. Eind 19de eeuwse gevels, waarvan de authentieke winkelpuien niet gewijzigd zijn, zijn zeldzaam in Nederland. Het deel direct achter de gevel is uitgebrand en in de jaren '90 van de twintigste eeuw herbouwd. Omschrijving Gevel van bak- en zandsteen met houten winkelpui op hardstenen plint. De winkelpui bestaat uit twee hoekpilasters op een stenen plint die een kroonlijst dragen; centraal daarbinnen, de plint doorbrekend, een toegangsdeur met bovenlicht tussen deelstijlen. De pilasters hebben symmetrische heraldische ornamenten in de schacht. De kroonlijst heeft cassettes in de fries, met boven de entree een cartouche tussen consoles. In de deelstijlen een tweedeling ter hoogte van de bovendorpel van de deur. In beide delen een rijkbewerkte houten zuil, de onderste met acanthusbladen in de schacht en een composietkapiteel, de bovenste dubbel getorst met een bol ertussen. Op de bovendorpel van de deur een lijst tussen consoles met een driehoekig fronton. De toegang bestaat uit een dubbele deels glazen paneeldeur met bossingen. De gemetselde gevel met speklagen boven de winkelpui telt drie vensterassen. Op deze assen op beide verdiepingen een T-venster, horizontaal van elkaar gescheiden door een terugliggende stenen lijst. Het middenraam op de tweede verdieping heeft een segmentboogvormige boogtrommel met daarin twee leeuwen die een gekroonde krakeling dragen en een banderol. Over twee verdiepingen lopen hoekpilasters eindigend in leeuwenkoppen. De tweede verdieping heeft bovendien twee middenpilasters op consoles die, de kroonlijst doorbrekend, de halfzuilen met Ionische kapitelen van de dakkapel dragen. Op de laatste een tuitstuk, bestaande uit zuilen met een halfrond fronton. De dakkapel heeft stenen klauwstukken met voluten. Waardering Gevel met winkelpui van architectuurhistorisch belang vanwege - de hoge kwaliteit van het rijk gedecoreerde ontwerp en dito uitvoering - de gaafheid - de zeldzaamheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510757
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gevel met winkelpui in Deventer

De Vlijt

Kleine Overstraat 26
Deventer
Inleiding GEVEL MET WINKELPUI, genaamd "de Vlijt", uit 1856. De pui is rijk gedetailleerd in eclectische stijl. Dergelijke 19de eeuwse gev..

Huis met gepleisterde trapgevel bekroond door toppinakel op gebeeldhouwde console

Kleine Overstraat 30
Deventer
Huis met gepleisterde trapgevel bekroond door toppinakel op gebeeldhouwde console. Natuurstenen geprofileerde waterlijsten; winkelpui in neo..

Bakstenen trapgevel waarin natuurstenen sierdelen ruim verwerkt zijn

Kleine Overstraat 38
Deventer
Bakstenen trapgevel waarin natuurstenen sierdelen ruim verwerkt zijn; in de fries van het bekronend fronton gedateerd 1651. De beide met gep..

Voormalig post- en belastingkantoor met erachter aangebouwd een veel ouder woonhuis

Kleine Overstraat 42
Deventer
Achter het Belastingkantoor een oudere dwarsvleugel met voor een deel laat middeleeuws muurwerk (hierin zaal met fraai rococostucwerk) midde..

Huis met klokgevel

Kleine Overstraat 35
Deventer
Huis met klokgevel. In de top zolderluik met hijsbalk. Op de verdieping ontlastingsbogen. Moderne winkelpui. XVIII-XIX.

Kaart & Routeplanner

Route naar Gevel met winkelpui in Deventer

Foto's (2)