Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Vlijt in Deventer

Woonhuis

Kleine Overstraat 26
7411JM Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1856


Beschrijving van De Vlijt

Inleiding GEVEL MET WINKELPUI, genaamd "de Vlijt", uit 1856. De pui is rijk gedetailleerd in eclectische stijl. Dergelijke 19de eeuwse gevels, waarvan de authentieke winkelpui niet gewijzigd is, zijn zeldzaam in Nederland. Omschrijving Gepleisterde gevel met houten winkelpui op hardstenen sokkel. De winkelpui heeft een klassieke ordening. De houten hoekpilasters staan op een natuurstenen plint met diamantkoppen en bossingen. De pilasters dragen een royaal bemeten driedelig hoofdgestel. In het fries per vak drie glas-in-lood vensters. Onder de twee linker vakken een groot eenruits winkelvenster, onder het rechter vak een glasdeur met bovenlicht. Tussen venster en deur een rijkbewerkte houten deelstijl, met aan de voet een leeuw die een schild draagt met "de Vlijt 1856". In de gepleisterde gevel boven de winkelpui zijn met schijnvoegen hoekpilasters gesuggereerd die de houten gootlijst dragen. Op deze verdieping twee T-vormige schuifvensters onder profiellijsten met oren. Tussen de vensters een sierijzeren uithangbord. In het dakschild een dakkapel onder steekkap met een fronton op pilasters en wangen. Onder het fronton een vierruits dubbel draaivenster. Waardering Gevel met winkelpui van architectuurhistorisch belang vanwege: - de rijke kwaliteit van ontwerp en uitvoering - de gaafheid - de zeldzaamheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510756
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Vlijt in Deventer

Huis met gepleisterde trapgevel bekroond door toppinakel op gebeeldhouwde console

Kleine Overstraat 30
Deventer
Huis met gepleisterde trapgevel bekroond door toppinakel op gebeeldhouwde console. Natuurstenen geprofileerde waterlijsten; winkelpui in neo..

Gevel met winkelpui

Kleine Overstraat 57
Deventer
Inleiding GEVEL MET WINKELPUI naar ontwerp van G.D. Gantvoort uit 1895. Gevel en pui zijn rijk gedetailleerd in eclectische stijl. De boo..

Bakstenen trapgevel waarin natuurstenen sierdelen ruim verwerkt zijn

Kleine Overstraat 38
Deventer
Bakstenen trapgevel waarin natuurstenen sierdelen ruim verwerkt zijn; in de fries van het bekronend fronton gedateerd 1651. De beide met gep..

Voormalig post- en belastingkantoor met erachter aangebouwd een veel ouder woonhuis

Kleine Overstraat 42
Deventer
Achter het Belastingkantoor een oudere dwarsvleugel met voor een deel laat middeleeuws muurwerk (hierin zaal met fraai rococostucwerk) midde..

Huis met klokgevel

Kleine Overstraat 35
Deventer
Huis met klokgevel. In de top zolderluik met hijsbalk. Op de verdieping ontlastingsbogen. Moderne winkelpui. XVIII-XIX.

Kaart & Routeplanner

Route naar De Vlijt in Deventer

Foto's (2)