Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Restaurant Safak in Deventer

Woonhuis

Kleine Overstraat 22
7411JL Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1907
Architect: M. van Harte


Beschrijving van Restaurant Safak

Inleiding Op een hoek gelegen WINKEL /WOONHUIS naar ontwerp van M. van Harte uit 1907. Het ontwerp heeft karakteristieken van de Nieuwe Kunststijl, de Hollandse variant op de Art Nouveau, en van het Rationalisme. Als zodanig is het een vertegenwoordiger van een architectuurstroming die voor Deventer, maar ook voor Salland, zeldzaam is. De winkelruimte is ontworpen voor een juwelier, reden waarom het basement van de winkelpuien in zwart graniet is uitgevoerd; aldus zouden de sieraden beter tot hun recht komen. De winkelruimte fungeert thans (jaren '90 van de twintigste eeuw) als restaurant, waartoe de architectonische detaillering van het interieur gewijzigd is. Omschrijving Winkel opgetrokken in bak- en natuursteen vanaf een rechthoekige plattegrond met afgesnoten hoek over twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak. Op de vrijliggende hoek een vierkante toren met afgeronde hoeken onder een convex gewelfd vierzijdig koperen tentdak. Het bouwvolume is op te delen in een winkel- en woongedeelte, die een nagenoeg symmetrische gevelindeling hebben. De gevel van het winkeldeel met hoektoren en winkelpuien is nagenoeg symmetrisch als deze overhoeks bekeken wordt. De lange gevel voor de appartementen aan de Kleine Overstraat is symmetrisch ten opzichte van de middenas. Met de afgesnoten hoek is in het winkeldeel op de verdieping een inpandig balkon ontstaan. Het balkon, ontsloten via een dubbele deur, is in natuursteen uitgevoerd en voorzien van een hoekzuil. Boven het balkon rijst de toren op over twee bouwlagen, voorzien van smalle vensters in het midden en op de hoeken. Op de begane grond links van de hoekpartij een drielicht venster met een entree, rechts twee vensters, alle drie segmentboogvormig en met een natuurstenen hanekam. Op de verdieping aan weerszijden van de hoekpartij twee T-vormige draaivensters met meerruits bovenlichten. In het dakschild boven de sterk overstekende houten goot dakkapellen onder lessenaardaken. De gevel van de woningen telt vijf vensterassen. Op de middenas zijn de entree en het balkon op de verdieping gevat in een natuurstenen lijst. Erboven, in het dakschild een dakkapel onder een drieledig lessenaardak. De overige vier assen hebben op de verdieping een T-vormig dubbel draaivenster met meerruits bovenlicht. Op de begane grond drielichts vensters met meerruits bovenlichten en rolluiken. De hoektraveeën zijn één bouwlaag hoger opgemetseld en hebben een natuurstenen segmentboogvormige afsluiting tussen pylonen. In de toppen drielichts vensters met gemetselde deelzuilen. Waardering Woonhuis met winkel van architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: - de kwaliteit en de bijzondere bouwstijl waarin het ontwerp is uitgevoerd - de beeldbepalende ligging op de hoek Kleine Overstraat - Vleeshouwerstraat - de gaafheid - de zeldzaamheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510755
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Restaurant Safak in Deventer

Teruggelegen huis met in- en uitgezwenkte topgevel, in jaarankers gedateerd 1633 (volgens inscriptie gesticht 1644 en overgebracht naar deze plaats in ..

Kleine Overstraat 23
Deventer
Volgens inscriptie gesticht 1644 en overgebracht naar deze plaats in 1856. Teruggelegen huis met in- en uitgezwenkte topgevel, in jaarankers..

Onderkelderd huis met gepleisterde lijstgevel

Kleine Overstraat 13
Deventer
Onderkelderd huis met gepleisterde lijstgevel. Hoge pui. Middendeur met bovenlicht. XVIII-XIX.

Huis met klokgevel

Kleine Overstraat 35
Deventer
Huis met klokgevel. In de top zolderluik met hijsbalk. Op de verdieping ontlastingsbogen. Moderne winkelpui. XVIII-XIX.

Huis met tuitgevel, in jaarankers gedateerd 1611

Kleine Overstraat 9
Deventer
Onderkelderd huis in jaarankers gedateerd 1611, tuitgevel bekroond door pinakel op voluutvormige kraagsteen. Vlechtingen. Aangepaste pui met..

Klein pand onder zadeldak, geverfde gevels

Kleine Overstraat 31
Deventer
Klein pand onder zadeldak, geverfde gevels XVII-XVIII.

Kaart & Routeplanner

Route naar Restaurant Safak in Deventer

Foto's (1)