Meer dan 63.000 rijksmonumenten


School naar ontwerp van deventer stadsarchitect in Deventer

Gebouw

Assenstraat 11
7411JR Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1874


Beschrijving van School naar ontwerp van deventer stadsarchitect

Inleiding SCHOOL naar ontwerp van Deventer stadsarchitect W.C. Metzelaar uit 1874, in Eclectische stijl. Decoratie in boogvelden met zonnesterren en levensbomen. De school ligt teruggerooid in de straat waardoor een soort pleintje ontstaan is. In de sluitstenen het monogram van Metzelaar. Omschrijving School opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over twee bouwlagen onder een met Hollandse pannen gedekt U-vormig schilddak. Het trappenhuis dat in de U-vorm ligt heeft een plat dak. De kozijnen aan de vrije voor- en achtergevel zijn alle recht gesloten onder segmentbogen. De symmetrische voorgevel heeft een middenrisaliet. Op de begane grond bevindt zich hier de entree. Op de verdieping een tweelicht venster met houten deelstijl. In het boogveld boven het venster het bouwjaar. Aan weerszijden van het risaliet op beide verdiepingen voor de lokalen een drielichtvenster met twee houten deelstijlen. De boogvelden van de vensters zijn voorzien van sierpleisterwerk in relief. De strekken hebben een profiellijst. Alle vensters zijn vierruits schuifvensters met tweeruits bovenlicht. De gevel wordt afgesloten door een overstekende dakgoot op houten klossen, voorzien van acroteria. De achtergevel heeft aan weerskanten van de gewijzigde middenpartij drielichtvensters als in de voorgevel voor de lokalen. Waardering School van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege: - de typologie - de eclectische bouwstijl - de plaats die het object inneemt in het oeuvre van W.C. Metzelaar - de oorspronkelijke functie - de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510754
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van School naar ontwerp van deventer stadsarchitect in Deventer

Onderkelderd pand met gepleisterde lijstgevel. Voordeur in portiek

Assenstraat 12
Deventer
Onderkelderd pand met gepleisterde lijstgevel. Voordeur in portiek XVIII- XIX.

De Wezel

Assenstraat 10
Deventer
Huis genaamd De Wezel. Onderkelderd pand met getrapte topgevel; de top met vlechtingen horizontaal geleed door geprofileerde natuurstenen wa..

Onderkelderd pand met gepleisterde lijstgevel. Voordeur in portiek

Assenstraat 14
Deventer
Onderkelderd huis met rijke, vier travee├źn brede lijstgevel op hardstenen plint, bekroond door twee traveeen breed fronton. De lijst, boven..

Onderkelderd huis met lijstgevel op natuurstenen plint

Assenstraat 8
Deventer
Onderkelderd huis met lijstgevel op natuurstenen plint. De risaliet der beide middentraveeen bekroond door driehoekig fronton met in het tym..

Poortje met geprofileerd kalf, waarop gebeeldhouwde zandstenen vaas staat

Assenstraat 6A
Deventer
Poortje met geprofileerd kalf, waarop gebeeldhouwde zandstenen vaas staat. XVIIIb/c.

Kaart & Routeplanner

Route naar School naar ontwerp van deventer stadsarchitect in Deventer

Foto's (2)