Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Op een hoek gebouwd winkel /woonhuis in Deventer

Woonhuis

Korte Assenstraat 15
7411JP Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1901


Beschrijving van Op een hoek gebouwd winkel /woonhuis

Inleiding Op een hoek gebouwd WINKEL /WOONHUIS uit 1901, naar ontwerp van J.D. Gantvoort. Het ontwerp is uitgevoerd in rijk gedetailleerde Neo-Renaissance stijl, met drie Art Nouveau tegeltableaus in het fries. Voor de winkelverdieping is gebruik gemaakt van een staalskelet, in de gevel is dit te zien aan de puibalken van de winkel. Omschrijving Winkelpand opgetrokken in natuur- en baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond met afgesnoten hoek over drie bouwlagen onder een met Hollandse pannen gedekt afgeknot schilddak. Met speklagen en waterlijsten hebben de gevels een horizontale driedeling gekregen. De winkelpui en de gehele plint zijn uitgevoerd in natuursteen. De verdiepingen en de vensters zijn gevat in gepleisterde pilasterstellingen. In de daklijst boven het winkelgedeelte zijn drie friezen beschilderd met florale motieven in Art-Nouveau trant. De winkelentree bevindt zich in een overhoeks geplaatste travee, die vanaf de verdieping uitkraagt op natuurstenen consoles. Op de verdiepingen een dubbel draairaam met bovenlicht, op twee hoog uitgevoerd als gevelbalkon. De travee wordt afgesloten door een fonton. In de korte gevel op de begane grond een grote éénruits winkelpui. Op beide verdiepingen twee schuifvensters, de bovenste onder gepleisterde segmentbogen. Op de top een tuitgevel met obelisken op de deklijsten en een fors bemeten drielobbig tuitstuk. In de top met klimmend keperboogfries twee schuifvensters onder rondbogen. In de lange gevel is een verticale tweedeling gemaakt. Links een winkeltravee met op de begane grond een grote winkelruit. Op de eerste verdieping een nis in een pilasterstelling met een dubbele bekroning op de tweede verdieping. De bekroning bestaat uit pilasters en een halfrond fronton met een Jacobsschelp in het timpaan, daaronder een architraaf en cartouche met jaartal. Binnen de pilasters een tweede halfrond fronton met een rijzende zon in het timpaan, bekroond door een obelisk, op een ingezwenkte architraaf met leeuwenkop en draperie. Deze winkeltravee heeft een tuitgevel als top met obelisken op de deklijsten en een tuitstuk met halfrond fronton. In de top met klimmend keperboogfries een schuifvenster onder rondboog. Rechts in de lange gevel twee vensterassen. Op de begane grond rechts de ontsluiting van de appartementen, een dubbele deels glazen paneeldeur, links een schuifvenster. Op beide verdiepingen twee schuifvensters, de bovenste uitgevoerd als gevelbalkon en onder gepleisterde segmentbogen. Waardering Winkel met appartementen van architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege - de typologie en het vernieuwende materiaalgebruik - de kwaliteit en de rijke uitvoering van het ontwerp - de beeldbepalende ligging op de noordelijke hoek van de Korte Assenstraat en de Vleeshouwerstraat. - de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510753
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Op een hoek gebouwd winkel /woonhuis in Deventer

De Rozijnenkorf. Huis met rijk van beeldhouwwerk voorziene halsgevel. Winkelpui uit 1900. Na een grote brand in 2002 geheel gerenoveerd

Assenstraat 4
Deventer
Huis met rijk van beeldhouwwerk voorziene halsgevel, versierd met twee pilasterstellingen van de ionische orde, bekroond door driehoekig fro..

Onderkelderd huis met gepleisterde lijstgevel. Voordeuromlijsting, rococodeur en bovenlicht. Bijzondere geprofileerde natuurstenen omlijstingen van de ..

Assenstraat 6
Deventer
Onderkelderd huis met gepleisterde lijstgevel. Voordeuromlijsting met rococodeur en met bovenlicht. Fraai geprofileerde natuurstenen omlijst..

D'swarte cat

Korte Assenstraat 9
Deventer
Pand bestaande uit eenlaags voorhuis en smaller, ingekort achterhuis met verdieping. Onder een deel van het voorhuis bevindt zich een kelder..

Poortje met geprofileerd kalf, waarop gebeeldhouwde zandstenen vaas staat

Assenstraat 6A
Deventer
Poortje met geprofileerd kalf, waarop gebeeldhouwde zandstenen vaas staat. XVIIIb/c.

Onderkelderd huis met lijstgevel op natuurstenen plint

Assenstraat 8
Deventer
Onderkelderd huis met lijstgevel op natuurstenen plint. De risaliet der beide middentraveeen bekroond door driehoekig fronton met in het tym..

Kaart & Routeplanner

Route naar Op een hoek gebouwd winkel /woonhuis in Deventer

Foto's (1)