Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koekbakkerij De Gekroonde Almansgading in Deventer

Nijverheid Industrie

Duimpoort 2
7411KA Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1839
Architect: T. Hissink


Beschrijving van Koekbakkerij De Gekroonde Almansgading

Inleiding In dit pand was oorspronkelijk een BAKKERIJ gevestigd. Deze koekbakkerij, "De gekroonde Almansgading", is gebouwd in 1839 door Teunis Hissink. Het pand is gebouwd in Neo-Romaanse stijl met een opvallende vormgeving in de vorm van een renaissance palazzo. Het aan drie zijden vrijstaande pand ligt zeer beeldbepalend, met gevels aan het IJsselfront en aan de Grote Kerkhof, op de plaats van de oorspronkelijke Duimpoort. Het interieur is gewijzigd, de ovens e.d. zijn verwijderd om plaats te bieden aan appartementen. Omschrijving Pand opgetrokken vanaf trapeziumvormige grondslag in gepleisterde baksteen over vier bouwlagen onder een schilddak met zeer flauwe helling. De drie vrije gevels zijn gevat in een kolossale orde met hoekpilasters; de geveldelen tussen de pilasters hebben een sterk horizontale geleding. Het pand staat op een plint. Tussen de eerste verdieping en de begane grond loopt een risalerende lijst rondom; tussen de tweede verdieping en de attiek loopt een sterk overstekende kroonlijst. Deze beide lijsten lopen door over de pilasters. Op alle verdiepingen lopen waterlijsten ter hoogte van de onder- en wisseldorpels die eindigen bij de pilasters. De zijgevel telt vier vensterassen, de korte gevels twee. In iedere as op iedere verdieping een zesruits schuifvensters met rondboogvormig bovenlicht met profiellijsten. Op de begane grond heeft het pand in de noordgevel links, in de zuidgevel rechts en in de zijgevel op de as links van het midden een dubbele glasdeur. In de noordgevel, die smaller is dan de zuidgevel, op de lijst tussen begane grond en verdieping metalen letters met de tekst "de gekroonde almansgading". In deze en in zuidgevel is in de kroonlijst de tekst "koekbakkerij" aangebracht. Aan de zuidgevel heeft het gebouw een topgevel met rondboogvenster en hijsbalk. Waardering Bakkerij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de bijzondere architectonische vormgeving - de beeldbepalende ligging aan Grote Kerkhof, Duimpoort en IJsselfront - de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510752
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koekbakkerij De Gekroonde Almansgading in Deventer

Pand, mogelijk uit 17e eeuw, met 19e-eeuwse winkelpui

Grote Kerkhof 20
Deventer
Smal, wellicht 17e eeuws pand met schilddak en aan het Grote Kerkhof een niet onaardige winkelpui XIXc.

Hotel 'De Engel'

Grote Kerkhof 21
Deventer
Fors onderkelderd pand met XIX gepleisterde lijstgevel met cordonbanden, vensterfrontons en entablementen. Hoge pui, stoeptreden. Aan de ach..

Onderkelderd pand met nr 18 onder een hoog schilddak

Duimpoort 1
Deventer
Onderkelderd pand met nr 18 onder een hoog schilddak. Gepleisterde lijstgevel. Dakkapel. In St. Jansteeg venstermoet. XVII-XIX. Zie ook mon..

Huis met gepleisterde lijstgevel

Duimpoort 1
Deventer
Huis met gepleisterde lijstgevel. Hoge pui. Onder een schilddak met nr 16. XVII-XIX. Zie ook monumentnummer 12558.

Woonhuis met resten oude stadsmuur

Achter de Muren Duimpoort 52
Deventer
Omschrijving Woonhuis op kwartcirkelvormige grondslag over twee bouwlagen opgetrokken in bepleisterde baksteen onder een met oud Hollandse ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)