Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis naast Mariakerk in Deventer

Woonhuis

Nieuwe Markt 34
7411PC Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1892
Architect: J.D. Gandvoort


Beschrijving van Woonhuis naast Mariakerk

Inleiding WOONHUIS in 1892 in eclectische stijl gebouwd, naar ontwerp van J.D. Gantvoort. In het huis bevinden zich onderdelen van de Sacramentskapel van de voormalige Mariakerk. Omschrijving Woonhuis op rechthoekige grondslag opgetrokken in bak- en natuursteen over drie bouwlagen met souterrain onder een zadeldak. De tuitgevel heeft een horizontale driedeling. De begane grond heeft een gepleisterde plint met daarin twee souterrainvensters onder segmentboog. Links een relatief smalle, deels glazen paneeldeur met rondboog bovenlicht. Rechts twee schuifvensters onder rondboog. Alle drie zijn voorzien van een gepleisterde profiellijst met een ornament in Lodewijk XV stijl. Ter hoogte van de wisseldorpels loopt een speklaag. Op de eerste verdieping, afgescheiden door horizontale banden van siermetselwerk, een erker op consoles. In de houten erker een drielicht venster met glas-in-lood in de bovenlichten. Op de erker het balkon met houten balustrade van de tweede verdieping. Op deze verdieping een driedelige balkondeur /venster partij. Bovenlichten en kroonlijst bevinden zich op dezelfde hoogte als de band van siermetselwerk. Aan weerszijden van de vensterpartij een cartouche met links "anno" en rechts "1892". In de blinde attiekzone zijn drie bogen gemetseld, alternerend van natuur- en baksteen. Hierboven de geveltop met rondgebogen T-vormig draaivenster met bovenmaatste sluitsteen. Aan weerszijden van het venster een muuranker van siersmeedijzer. Langs de geveleinden loopt een klimmend keperboogfries. Op de tuiten obelisken, op het tuitstuk een fronton. Interieur Van het interieur zijn op de verdieping restanten bewaard gebleven. Op verschillende plaatsen is een zuil van de voormalige Mariakerk in zicht. Waardering Woonhuis van algemeen cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: - de eclectische bouwstijl - de aanwezigheid van resten muurwerk en fundamenten van de Sacramentskapel - de beeldbepalende ligging tussen het Grote Kerkhof en de Nieuwe Markt (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510751
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis naast Mariakerk in Deventer

Voormalige Sacramentskapel

Nieuwe Markt 33
Deventer
Restant van de v.m. Sacramentskapel, welke eertijds met het momenteel afgebroken aansloot op de beide westelijke travee├źn van de Mariakerk...

Voormalige Mariakerk

Nieuwe Markt 35
Deventer
De voormalige Kerk van O.L. Vrouw. Hoog bouwwerk op rechthoekige grondslag, gedekt door zadeldak en gelegen in het westelijk verlengde van d..

Modern pand met mogelijk resten van de Mariakerk

Nieuwe Markt 32
Deventer
Modern pand, van belang door de mogelijke aanwezigheid van resten van muurwerk en fundamenten van de noordbeuk van de Mariakerk.

Tweetal 16e-eeuwse panden in de 18e eeuw samengevoegd onder schilddak en voorzien van gecombineerde kroonlijst met trigliefenconsoles

Nieuwe Markt 30
Deventer
In oorsprong twee XVI PANDEN, overeenkomend met het links aansluitend viertal, XVIII samengevoegd onder schilddak en voorzien van gecombinee..

Onderkelderd huis met geverfde lijstgevel

Nieuwe Markt 29
Deventer
Onderkelderd huis met geverfde lijstgevel. Een geleding in de lijst overeenkomend met de vensterindeling van de topverdieping. Hijsbalk. Mid..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis naast Mariakerk in Deventer

Foto's (1)