Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bankkantoor in Deventer

Gebouw

Hofstraat 13
7411PD Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1913
Architect: M. van Harte


Beschrijving van Bankkantoor

Inleiding Het ontwerp in rationalistische stijl van de Sallandse BANK is van M. van Harte uit 1913. Het is een kopie van de gevel aan de Singel van de Kasassociatie in Amsterdam van Poggenbeek. Het interieur is gewijzigd en in 1980 gerenoveerd. Balies en lambrizeringen zijn origineel of in de renovatie gerestaureerd, evenals de Commissarissenkamer en de vergaderzaal. Thans is de bank onderdeel van de Credit Lyonnais Bank. Omschrijving Bankgebouw van twee bouwlagen met souterrain op rechthoekige grondslag, opgetrokken in tufsteen onder een met leien gedekt zadeldak. De gevel heeft een natuurstenen basis en telt zeven traveeën. De eerste travee links is breder, de laatste travee rechts smaller dan de overigen. De eerste, vierde en zevende travee hebben een dakkapel in het gevelvlak, die de gootlijst doorbreekt, met in de tuitgevel respectievelijk een drielichtvenster, een venster met bovenlicht en een rond venster. In het midden van de tussen de tuitgevels liggende dakschilden een dakkapel onder lessenaardak. In de eerste travee is de ingang geplaatst; een deur in een portiek. Op de verdieping een natuurstenen balkon op consoles. In de zevende travee een dienstingang en op de verdieping een venster met bovenlicht. In de overige traveeën op de begane grond een rechtgesloten drielichtvenster boven vier souterrainvensters en op de verdieping eenzelfde segmentboogvormig gesloten vensterpartij. Lateien, strekken, kalven en stijlen zijn van natuursteen. Voor vier traveeën is het smeedijzeren hekwerk tussen natuurstenen pijlers dat oorspronkelijk voor alle raamtraveeën stond, bewaard gebleven. InterieurIn het interieur is veel van het originele houtwerk bewaard of gerestaureerd. Het betreft o.a. de detaillering van de commissarissenkamer en de vergaderzaal, naast lambrizeringen en balies. Waardering Bankgebouw van cultuur- en architectuurhistorisch belang - in de economische en industriële geschiedenis van Salland - vanwege de kwaliteit van het ontwerp dat een kopie is van een instelling die als voorbeeld heeft gefungeerd - vanwege de gaafheid van het exterieur en onderdelen van het interieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510750
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bankkantoor in Deventer

Onderkelderd pand met gepleisterde klokgevel

Nieuwe Markt 24
Deventer
Onderkelderd pand met gepleisterde klokgevel. Sieranker. XVIII-XIX.

Huis met klokgevel door halfronde geprofileerde natuurstenen lijst aan bovenzijde afgesloten

Nieuwe Markt 26
Deventer
Onderkelderd pand met klokgevel door halfronde geprofileerde natuurstenen lijst aan bovenzijde afgesloten. Hoge pui met doorgetrokken instee..

Huis met geverfde klokgevel, door rollaag en natuurstenen halfronde top afgesloten

Nieuwe Markt 28
Deventer
Onderkelderd huis met geverfde klokgevel, door rollaag en natuurstenen halfronde top afgesloten. Hoge houten pui met toegang tot werkruimte ..

Pand overeenkomstig nr 8, afgezien van de pui, die toegang tot werkplaats bevat

Hofstraat 10
Deventer
Pand overeenkomstig nr 8, afgezien van de pui, die toegang tot werkplaats bevat. Hijsbalk; zolderluiken.

Onderkelderd huis met gepleisterde lijstgevel

Hofstraat 11
Deventer
Onderkelderd HUIS met gepleisterde lijstgevel. Schuifvensters. Gesneden voordeur met bovenlicht.

Kaart & Routeplanner

Route naar Bankkantoor in Deventer

Foto's (1)