Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Deventer

Woonhuis

Brink 73
7411BW Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1894


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding WOONHUIS naar ontwerp van W. te Riele uit 1894. Het pand is een voorbeeld van de, in deze rijk gedetailleerde vorm voor Deventer zeldzame, Neo-Hollandse Renaissance. Het pand is verbouwd tot café-restaurant, op een dusdanige wijze dat het oorspronkelijke interieurconcept goed te herkennen is. Omschrijving Woonhuis van drie bouwlagen met souterrain op rechthoekige grondslag, opgetrokken in bak- en natuursteen onder een zadeldak. De gevel heeft een horizontale vierdeling. Op de begane grond een natuurstenen rustica basement, op de verdiepingen door gepleisterde met leeuwenkoppen gedecoreerde waterlijsten gescheiden gevelvlakken met speklagen, afgesloten door een kroonlijst met attiek en tuitgevel met schouderstuk. Op de verdiepingsscheidingen muurankers van siersmeedwerk. De gevel heeft drie vensterassen. Op de verdiepingen zijn deze in een pilasterorde gevat. Op de begane grond links de toegang in een portiek, verder twee schuifvensters boven souterrainramen met roosters. Op de bel-etage en de tweede verdieping T-vormige schuifvensters onder segmentbogen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. In de boogtrommels terracotta hoogreliëfs met o.a. engelenkopjes. De geveltop, met in de middenas een venster, is rijk gedecoreerd met speklagen, een architraaf op consoles en een attiekbalustrade, beide met vazen. Op de top een leeuw met schild. Interieur Van het interieur is de oorspronkelijke indeling bewaard, al is een vide gemaakt van de tussenkamers. Architectonische detaillering, o.a. stucplafonds, lambrizeringen, suite-deuren en haardpartijen, zijn bewaard gebleven, met name op de bel etage. Waardering Woonhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege de kwaliteit van het ontwerp in een voor Deventer zeldzame architectuur - vanwege de beeldbepalende ligging aan de Brink - vanwege de gaafheid van het exterieur en onderdelen van het interieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510749
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Deventer

Huis met pilastergevel op natuurstenen plint

Brink 72
Deventer
Huis met pilastergevel op natuurstenen plint. Getoogde en geprofileerde dakkapel met wangstukken. Strekken. Topschoorsteen op voorschild van..

Huis met gepleisterde lijstgevel

Brink 74
Deventer
Huis met gepleisterde lijstgevel. Ronde vensters op tweede verdieping. Winkelpui. XVII-XIX.

Huis met lijstgevel

Brink 75
Deventer
Huis met lijstgevel. Hijsbalk. Op tweede verdieping het venster geflankeerd door twee verdiepte rechthoekige velden. Winkelpui.

Huis met lijstgevel

Brink 76
Deventer
Huis met lijstgevel. Strekken. Moderne winkelpui. XVIII-XIX.

Groote- of Heilige Geestgasthuis

Brink 69
Deventer
Onlangs gerestaureerd laatgotisch pand met twee ronde pinakels op de uiterste hoeken en drie overhoekse pinakels op de rechthoekige gevelbek..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)