Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Magazijn de Zon in Deventer

Gebouw

Brink 100
7411BZ Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1905
Architect: F.M.J. Caron


Beschrijving van Magazijn de Zon

Inleiding De GEVEL van "Magazijn de Zon" is in 1905 in Art Nouveau stijl gebouwd naar ontwerp van F.M.J. Caron. Hij was aan het begin van deze eeuw samen met J. Kuijt een van de vaste ontwerpers van wat later de warenhuisketen Vroom & Dreesmann zou gaan heten. Het gebouw achter de gevel en de gevel op de begane grond is ingrijpend gemoderniseerd volgens de huidige huisstijl van V&D. Omschrijving Gevel op de eerste en tweede verdieping uitgevoerd in natuursteen, eindigend in een royaal overstekende kroonlijst op consoles met in de attiekzone siersmeedwerk in de lijn van een segmentboog tussen natuurstenen pylonen. Alle vensters zijn gescheiden door deelzuilen en hebben onder de bovenlichten natuurstenen lateien. Op de eerste verdieping centraal een zwarte glasplaat met daarop in gouden letters "Magazijn de Zon" onder een eveneens gouden gestileerde zon. Rechts een segmentboogvormige drieledige erker met siersmeedwerk in het midden. Links een balkon. Op de tweede verdieping twee balkons. Alle balkons met smeedijzeren hekwerk. Waardering Gevel van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - als uitdrukking van de ontwikkelingsgeschiedenis van een Nederlandse warenhuisketen - in de ontwikkeling van de architectonische huisstijl van het bedrijf - vanwege de kwaliteit van het ontwerp en de stijl waarin het is uitgevoerd - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510748
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Magazijn de Zon in Deventer

Pand met rijke 1735 gedateerde gevel

Brink 101
Deventer
PAND met rijke 1735 gedateerde gevel, waarvan de oorspronkelijke pui is verloren gegaan. De geverfde gevel heeft in vier traveeën vensters ..

Huis met geverfde gevel met vernieuwde lijst

Brink 98
Deventer
Huis met geverfde gevel met vernieuwde lijst. Dakkapel met fronton voorzien van gesneden tympaan. Moderne winkelpui. XVIII-XIX.

Huis met geverfde lijstgevel

Brink 97
Deventer
Huis met geverfde lijstgevel. Schilddak. Lijst voorzien van consoles. Strekken. Winkelpui. XVIII-XIX.

Fors vijf traveeën breed aan drie zijden vrijliggend pand met gepleisterde lijstgevels

Keizerstraat 2
Deventer
Fors vijf traveeën breed aan drie zijden vrijliggend pand met gepleisterde lijstgevels. Zijrisalieten met geblokte lisenen. Wijzigingen aan..

Onderkelderd hoekhuis met gepleisterde lijstgevel

Brink 95
Deventer
Onderkelderd HOEKHUIS met gepleisterde lijstgevel. Piron. Dakkapel met wangstukken en roedenverdeling. Winkelpui. In zijgevel onder gootlijs..

Kaart & Routeplanner