Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met aanbouw aan de noordkant in Deventer

Woonhuis

T.G. Gibsonstraat 44
7411RS Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1884-1887
Architect: W.J. Kolkert


Beschrijving van Woonhuis met aanbouw aan de noordkant

Inleiding De huidige T.G. Gibsonstraat (voorheen Zwolscheweg) is in 1884 met de slechting van de vestingwerken vanaf het toenmalige Noorderbergschild als verlengde van de Nieuwstraat doorgetrokken en daarna bebouwd in één bouwstijl met voornamelijk trekken van de Hollandse neo-renaissance. Dit WOONHUIS is gebouwd in 1884-'87, door bouwondernemer W.J. Kolkert. Het staat aan het eind van de T.G. Gibsonstraat en ligt aan de linkerzijde vrij met erker en tuin. Aan de rechterzijde grenst het woonhuis aan het belendende pand, dat evenals de woningen aan de overzijde qua vormgeving en detaillering sterk vergelijkbaar is. Aan het hier betreffende object is echter extra architectonische aandacht besteed, m.n. door de aanbouw van een erker, waardoor het een referentiepunt vormt voor de hoge beeldkwaliteit van de T.G. Gibsonstraat. Door de ligging van de tuin aan de zijkant legt het pand tevens een schakel met de bebouwing aan de Singel. Van het interieur zijn de indeling en diverse architectonische details bewaard gebleven. In de rooilijn staat een erfscheiding van giet- en smeedijzerwerk op een bakstenen muur met ezelsrug. Omschrijving Woonhuis op rechthoekige grondslag opgetrokken in baksteen over twee bouwlagen met souterrain onder een met leien in Maasdekking gedekt afgeknot schilddak. Het pand staat op een plint, heeft een kroonlijst, een waterlijst op de verdiepingscheiding en speklagen ter hoogte van de wisseldorpels, alle gepleisterd. Plint en lijsten zijn voorzien van cassettes. De voorgevel (W) telt vier vensterassen. Op de begane grond drie rondgesloten vensters met bovenlicht onder eveneens gebogen profiellijst met sluitsteen, eronder op maaiveldhoogte souterrain-vensters. Rechts van het midden de entree met stoep in een portiek. Op de verdieping vier rechtgesloten T-vensters met bovenlicht onder een fronton op consoles. Alle bovenlichten met glas-in-lood. Centraal in het dakschild een dakkapel onder een steekkap met pilasters en een fronton. Aan de linker zijgevel (N) is een rijk gedetailleerde houten erker gebouwd. Deze is overkapt met een tongewelf haaks op de gevel waar een lager tongewelf ingeschoven is. De daklijsten hebben een halfronde uitstulping die de gewelfeinden volgt, waardoor, mede door de vensterindeling, een Palladiaans motief herkenbaar is. De erker staat op een natuurstenen sokkel met daarboven een houten plint met bossingen. Waardering Woonhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: - de kwaliteit van het ontwerp en de uitvoering, met name van de erker - de beeldbepalende ligging, als zwaartepunt van beeldkwaliteit in het Noorderbergkwartier - de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510746
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met aanbouw aan de noordkant in Deventer

Villa Van Heemstra

Boedekerstraat 9
Deventer
Inleiding Het noordelijk deel van de voormalige vestingwerken is tussen 1886 en 1894 bebouwd in één bouwstijl met voornamelijk trekken va..

Restant Noordenbergtoren

Gibsonstraat bij 2
Deventer
Restanten van de Noordenbergtoren en aansluitende muur. Tijdens graafwerkzaamheden bij de sloop van het zogenoemde Hardonkcomplex zijn de i..

Buitengracht met talud en plantsoen

Rond de oude stad, behalve aan de kant van de IJssel
DEVENTER (Gemeente Deventer)
Gracht, taluds en plantsoenen van Kapjeswelle tot Gibsonstraat, van Gibsonstraat tot aan het station. Gracht en aardwerken met plantsoenaanl..

Woonhuis met in classicistische trant gepleisterde voorgevel

Graaf van Burenstraat 9
Deventer
In aanleg mogelijk ouder en kleiner, doch omstreeks het midden van de 19e eeuw vermoedelijk vergroot WOONHUIS, opgetrokken uit gedeeltelijk ..

Evangelisatiegebouw met zaalkerk

Graaf van Burenstraat 12
Deventer
Inleiding Het EVANGELISATIEGEBOUW, waarin opgenomen een ZAALKERK, is in 1890-'93 gebouwd in opdracht van de Vereniging tot Evangelisatie in..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis met aanbouw aan de noordkant in Deventer

Foto's (1)